nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 0,90 | 0,43 | 0,69 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,93 | 1,50 | 1,65 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,86 | 1,53 | 1,71 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,74 | 0,47 | 0,57 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,06 | 0,72 | 0,93 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,56 | 0,64 | 1,06 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 13,38 | 6,20 | 9,60 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 9,84 | 7,60 | 8,74 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,18 | 1,09 | 1,13 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,43 | 0,90 | 1,15 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,96 | 0,93 | 1,51 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 9,63 | 6,50 | 8,07 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 14,98 | 9,50 | 11,88 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 15,98 | 10,86 | 13,73 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 10,16 | 11,87 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 13,00 | 10,00 | 11,90 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,86 | 0,94 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,18 | 0,72 | 0,96 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,35 | 1,00 | 1,13 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 0,83 | 1,25 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 0,68 | 1,00 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,23 | 0,93 | 1,04 |
twarożek ziarnisty 200 g | zł /opak | 1,63 | 1,20 | 1,35 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 7,81 | 6,25 | 6,84 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,31 | 6,90 | 7,11 |
twaróg półtłusty konfekcjonowany | zł /kg | 7,49 | 6,59 | 7,10 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 7,92 | 5,67 | 7,03 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 91 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 1 135,7 | 18 |
mleko w proszku (>100 ton) | 6 710,2 | 16 |
sery twarde (>50 ton) | 5 030,9 | 18 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W analizowanym tygodniu zanotowano spadek zapasów: masła – o 197,3 ton, tj. 14,8%, mleka w proszku – o 227,1 ton, tj. 3,3% oraz serów twardych – o 814,4 ton, tj. 13,9%.
Źródło: GISiPAR - informacja nr 44