nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 0,97 | 0,43 | 0,69 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,87 | 1,54 | 1,68 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,87 | 0,69 | 1,63 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,74 | 0,47 | 0,60 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,11 | 0,67 | 0,94 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,56 | 0,90 | 1,13 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 12,63 | 6,14 | 8,71 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 9,84 | 5,00 | 7,28 |
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml | zł /opak | 1,44 | 1,23 | 1,34 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,24 | 0,89 | 1,10 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,44 | 0,90 | 1,15 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,95 | 0,93 | 1,59 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 9,63 | 6,50 | 8,79 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 14,45 | 9,00 | 12,04 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 16,94 | 11,13 | 14,54 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 9,00 | 12,20 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 12,31 | 10,95 | 11,72 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,83 | 0,95 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,39 | 0,70 | 0,94 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,41 | 0,83 | 1,13 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 1,12 | 1,31 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,80 | 0,70 | 1,02 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,05 | 0,97 | 1,02 |
twarożek ziarnisty 200 g | zł /opak | 1,64 | 1,20 | 1,36 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 7,52 | 5,00 | 6,59 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,14 | 6,59 | 6,88 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 8,42 | 6,31 | 7,04 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 88 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 4 046,3 | 33 |
mleko w proszku (>100 ton) | 4 017,9 | 16 |
sery twarde (>50 ton) | 5 035,3 | 17 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i
serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W badanym okresie
zanotowano wzrost zapasów artykułów mleczarskich w stosunku do tygodnia
poprzedniego: masło o 298,0 ton, tj. 7,9%, mleko w proszku o 97,2 ton, tj. 2,5%
oraz sery twarde o 82,9 ton, tj. 1,7%.
Na przestrzeni tygodnia wzrosły średnie ceny zbytu brutto: masła ekstra
konfekcjonowanego o 0,8%, masła w blokach o 2,2%. Cena mleka w proszku
zmniejszyła się o 0,7% w porównaniu do tygodnia poprzedniego. Obniżenie ceny
mleka w proszku powoduje duże zainteresowanie eksporterów tego surowca.