nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 0,90 | 0,43 | 0,68 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,87 | 1,42 | 1,67 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,87 | 0,69 | 1,62 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,64 | 0,47 | 0,57 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,06 | 0,67 | 0,93 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,56 | 0,90 | 1,11 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 12,31 | 6,20 | 8,91 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 10,70 | 6,63 | 8,26 |
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml | zł /opak | 1,41 | 1,23 | 1,32 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,24 | 0,96 | 1,10 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,43 | 0,89 | 1,13 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,95 | 0,93 | 1,59 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 9,63 | 6,50 | 8,11 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 13,05 | 9,63 | 11,49 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 14,98 | 11,02 | 13,96 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 10,00 | 11,93 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 14,45 | 7,60 | 11,56 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,85 | 0,94 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,18 | 0,70 | 0,94 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,41 | 0,86 | 1,14 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 0,90 | 1,23 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,23 | 0,67 | 0,98 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,23 | 0,97 | 1,08 |
twarożek ziarnisty 200 g | zł /opak | 1,64 | 1,23 | 1,44 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 8,35 | 6,31 | 6,83 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,20 | 6,85 | 7,05 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 8,50 | 6,26 | 7,04 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 95 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 1 633,4 | 27 |
mleko w proszku (>100 ton) | 6 805,8 | 20 |
sery twarde (>50 ton) | 5 911,5 | 19 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i
serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. Wzrost zapasów w
porównaniu do tygodnia poprzedniego dotyczył masła – o 44,0 ton, tj.
2,8% i serów twardych – o 458,6 ton, tj. 8,4%. Zanotowano spadek zapasów
mleka w proszku o 1 539,4 ton, tj. 18,4%.
Wybrane artykuły mleczarskie wykazują niewielkie wahania cen. Wzrost cen w
stosunku do tygodnia poprzedniego zanotowano w przypadku masła Ekstra
konfekcjonowanego – o 0,8% oraz w blokach – o 1,1%. Spadek cen na
przestrzeni tygodnia obejmował: mleko w proszku – o 3,2%, ser Edamski
– o 2,7% i ser Gouda – o 0,7%.