nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 1,05 | 0,43 | 0,70 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,87 | 1,42 | 1,66 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,87 | 0,69 | 1,58 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,74 | 0,47 | 0,60 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,06 | 0,67 | 0,93 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,56 | 0,85 | 1,13 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 12,31 | 6,20 | 8,83 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 9,86 | 5,30 | 7,18 |
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml | zł /opak | 1,44 | 1,03 | 1,28 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,24 | 0,93 | 1,10 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,44 | 0,89 | 1,15 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,95 | 0,93 | 1,57 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 9,63 | 6,50 | 8,69 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 14,45 | 10,00 | 12,11 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 16,94 | 11,23 | 14,54 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 10,00 | 12,19 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 12,51 | 11,28 | 11,91 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,83 | 0,95 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,29 | 0,70 | 0,94 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,41 | 0,99 | 1,17 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 0,90 | 1,28 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,23 | 0,70 | 1,00 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,23 | 0,91 | 1,04 |
twarożek ziarnisty 200 g | zł /opak | 1,64 | 1,20 | 1,36 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 7,52 | 6,31 | 6,75 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,14 | 6,59 | 6,88 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 8,03 | 5,00 | 7,03 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 91 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 2 653,4 | 26 |
mleko w proszku (>100 ton) | 4 940,7 | 16 |
sery twarde (>50 ton) | 4 679,0 | 17 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i
serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. Spadek zapasów
na przestrzeni tygodnia dotyczył: masła o 221,4 ton, tj. 7,7% oraz serów
twardych o 868,9 ton, tj. 15,7%. Wzrost zapasów w stosunku do tygodnia
poprzedniego dotyczył mleka w proszku o 1 538,6 ton, tj. 45,2%.
W porównaniu do poprzedniego okresu średnie ceny zbytu brutto przedstawiały
się następująco: masło ekstra konfekcjonowane – wzrost o 3,1%, masło
ekstra w blokach – spadek o 2,6%, natomiast mleko odtłuszczone w proszku
– spadek o 0,6%.