nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 0,90 | 0,43 | 0,69 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,93 | 1,42 | 1,69 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,87 | 0,69 | 1,61 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,74 | 0,47 | 0,60 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,06 | 0,67 | 0,93 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,56 | 0,90 | 1,14 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 12,31 | 6,20 | 8,83 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 10,70 | 6,07 | 7,60 |
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml | zł /opak | 1,44 | 1,23 | 1,34 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,24 | 0,96 | 1,10 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,43 | 0,89 | 1,14 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,95 | 0,93 | 1,59 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 13,10 | 6,50 | 8,63 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 13,80 | 10,00 | 11,87 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 16,97 | 11,23 | 14,45 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 10,00 | 12,13 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 14,45 | 10,64 | 12,06 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,83 | 0,95 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,18 | 0,69 | 0,93 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,41 | 0,99 | 1,18 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 0,90 | 1,24 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,26 | 0,70 | 1,01 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,22 | 0,91 | 1,03 |
twarożek ziarnisty 200 g | zł /opak | 1,64 | 1,20 | 1,36 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 7,52 | 6,31 | 6,70 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,17 | 6,59 | 7,00 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 8,40 | 5,00 | 7,05 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 92 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 2 136,6 | 25 |
mleko w proszku (>100 ton) | 6 114,6 | 16 |
sery twarde (>50 ton) | 4 939,3 | 15 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i
serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. Spadek zapasów
na przestrzeni tygodnia dotyczył masła o 133,4 ton, tj. 5,9%, mleka w proszku
o 179,8 ton, tj. 2,9% i serów twardych o 60,9 ton, tj. 1,2%.
Zwiększony popyt na artykuły mleczarskie powoduje wzrost ich cen i jednocześnie
obniża poziom zapasów. Zmniejszeniu zapasów sprzyja reklama przeprowadzona
przez niektóre spółdzielnie. Ponadto do 15 maja br. ARR prowadziła skup masła
na potrzeby interwencji, później skup na rezerwy państwa. W wyniku tych działań
przedsiębiorstwa mleczarskie nie mają większych problemów z
zagospodarowaniem zapasów.