Ptak_Waw_CTR_2024
Biometan_II_Forum_2024

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 21 do 26 V 2001 r.

19 czerwca 2002
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak 0,90  0,43 0,69
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,93 1,42 1,69
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 0,69 1,61
kefir kubek PS 200 g zł /opak  0,74 0,47 0,60
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,06 0,67 0,93
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,56 0,90 1,14
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  12,31 6,20 8,83
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  10,70 6,07 7,60
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,44 1,23 1,34
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,24 0,96 1,10
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,43 0,89 1,14
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 0,93 1,59
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  13,10 6,50 8,63
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  13,80 10,00 11,87
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  16,97 11,23 14,45
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 10,00 12,13
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  14,45 10,64 12,06
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,11 0,83 0,95
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,18 0,69 0,93
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,41 0,99 1,18
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,50 0,90 1,24
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,26 0,70 1,01
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,22 0,91 1,03
twarożek ziarnisty 200 g zł /opak  1,64 1,20 1,36
twaróg półtłusty formowany zł /kg  7,52 6,31 6,70
twaróg półtłusty klinek zł /kg  7,17 6,59 7,00
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,40 5,00 7,05

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 92 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton)  2 136,6 25
mleko w proszku (>100 ton)  6 114,6 16
sery twarde (>50 ton)  4 939,3 15

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. Spadek zapasów na przestrzeni tygodnia dotyczył masła o 133,4 ton, tj. 5,9%, mleka w proszku o 179,8 ton, tj. 2,9% i serów twardych o 60,9 ton, tj. 1,2%.
Zwiększony popyt na artykuły mleczarskie powoduje wzrost ich cen i jednocześnie obniża poziom zapasów. Zmniejszeniu zapasów sprzyja reklama przeprowadzona przez niektóre spółdzielnie. Ponadto do 15 maja br. ARR prowadziła skup masła na potrzeby interwencji, później skup na rezerwy państwa. W wyniku tych działań przedsiębiorstwa mleczarskie nie mają większych problemów z zagospodarowaniem zapasów.

Źródło: GISiPAR - informacja nr 20

POWIĄZANE

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: “Międzyn...

Zapraszamy do udziału w trzeciej edycji kampanii "Lowe Krowe"! Poprzednie edycje...

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę