nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 0,90 | 0,43 | 0,68 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,87 | 1,54 | 1,68 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,87 | 0,69 | 1,63 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,64 | 0,47 | 0,57 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,06 | 0,67 | 0,90 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,56 | 0,54 | 1,08 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 12,84 | 6,20 | 8,93 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 9,47 | 6,96 | 8,18 |
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml | zł /opak | 1,41 | 1,23 | 1,31 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,24 | 0,96 | 1,09 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w butelce PS 1 litr | zł /litr | 1,35 | 1,24 | 1,30 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,43 | 0,89 | 1,14 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,95 | 0,93 | 1,59 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 9,63 | 7,00 | 8,24 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 14,98 | 9,00 | 11,43 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 14,98 | 10,06 | 13,55 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 9,00 | 11,35 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 12,51 | 8,58 | 10,41 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,89 | 0,96 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,90 | 0,72 | 1,01 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,41 | 0,70 | 1,13 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 0,90 | 1,25 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,23 | 0,67 | 0,98 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,03 | 0,97 | 1,01 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 8,35 | 6,09 | 6,82 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,28 | 6,85 | 7,08 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 8,50 | 6,26 | 7,10 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 90 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 2 074,5 | 26 |
mleko w proszku (>100 ton) | 7 384,8 | 18 |
sery twarde (>50 ton) | 6 512,3 | 17 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W analizowanym tygodniu zanotowano spadek zapasów: masła – o 506,7 ton, tj. 19,6%, mleka w proszku – o 715,5 ton, tj. 8,8%, serów twardych – o 338,5 ton, tj. 4,9%.
Źródło: GISiPAR - informacja nr 31