nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 0,96 | 0,43 | 0,70 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,87 | 0,52 | 1,57 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,87 | 0,69 | 1,60 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,74 | 0,47 | 0,60 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,11 | 0,67 | 0,94 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,31 | 0,90 | 1,11 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 12,63 | 6,14 | 8,60 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 9,84 | 5,30 | 7,28 |
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml | zł /opak | 1,44 | 1,23 | 1,34 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,24 | 0,93 | 1,10 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. butelka PS 1 litr | zł /litr | 1,35 | 1,20 | 1,28 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,44 | 0,89 | 1,13 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,95 | 1,58 | 1,75 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 9,52 | 6,61 | 8,75 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 13,80 | 10,65 | 12,02 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 16,94 | 13,18 | 15,12 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 10,65 | 12,23 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 12,51 | 11,43 | 11,86 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,83 | 0,95 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,31 | 0,70 | 0,95 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,41 | 0,83 | 1,14 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 0,90 | 1,15 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,23 | 0,82 | 1,00 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,05 | 0,97 | 1,02 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 7,52 | 6,31 | 6,70 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,14 | 6,59 | 6,88 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 8,38 | 6,31 | 7,03 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 91 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 3 479,9 | 30 |
mleko w proszku (>100 ton) | 2 579,5 | 11 |
sery twarde (>50 ton) | 4 771,8 | 17 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i
serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W badanym okresie
zanotowano spadek zapasów artykułów mleczarskich w stosunku do tygodnia
poprzedniego: masło o 566,4 ton, tj. 14,0%, mleko w proszku o 1 420,4 ton, tj.
35,3% oraz sery twarde o 263,5 ton, tj. 5,2%. Spadek zapasów jest wynikiem zwiększonego
zapotrzebowania w okresie przedświątecznym na artykuły mleczarskie.
Na przestrzeni tygodnia średnia cena zbytu brutto masła ekstra
konfekcjonowanego uległa obniżeniu o 1,3%, natomiast cena masła w blokach nie
zmieniła się. Cena mleka w proszku zmniejszyła się o 0,4% w porównaniu do
tygodnia poprzedniego.