Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 2 do 7 IV 2001 r.

19 czerwca 2002
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  0,96 0,43 0,70
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,87 0,52 1,57
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 0,69 1,60
kefir kubek PS 200 g zł /opak  0,74 0,47 0,60
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,11 0,67 0,94
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,31 0,90 1,11
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  12,63 6,14 8,60
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  9,84 5,30 7,28
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,44 1,23 1,34
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,24 0,93 1,10
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. butelka PS 1 litr zł /litr 1,35 1,20 1,28
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,44 0,89 1,13
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 1,58 1,75
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  9,52 6,61 8,75
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  13,80 10,65 12,02
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  16,94 13,18 15,12
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 10,65 12,23
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  12,51 11,43 11,86
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,11 0,83 0,95
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,31 0,70 0,95
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,41 0,83 1,14
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,50 0,90 1,15
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,23 0,82 1,00
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,05 0,97 1,02
twaróg półtłusty formowany zł /kg  7,52 6,31 6,70
twaróg półtłusty klinek zł /kg  7,14 6,59 6,88
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,38 6,31 7,03

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 91 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton)  3 479,9 30
mleko w proszku (>100 ton)  2 579,5 11
sery twarde (>50 ton)  4 771,8 17

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W badanym okresie zanotowano spadek zapasów artykułów mleczarskich w stosunku do tygodnia poprzedniego: masło o 566,4 ton, tj. 14,0%, mleko w proszku o 1 420,4 ton, tj. 35,3% oraz sery twarde o 263,5 ton, tj. 5,2%. Spadek zapasów jest wynikiem zwiększonego zapotrzebowania w okresie przedświątecznym na artykuły mleczarskie.
Na przestrzeni tygodnia średnia cena zbytu brutto masła ekstra konfekcjonowanego uległa obniżeniu o 1,3%, natomiast cena masła w blokach nie zmieniła się. Cena mleka w proszku zmniejszyła się o 0,4% w porównaniu do tygodnia poprzedniego.

Źródło: GISiPAR - informacja nr 14

POWIĄZANE

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę