nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 0,90 | 0,43 | 0,69 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,93 | 1,42 | 1,69 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,87 | 0,69 | 1,61 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,74 | 0,47 | 0,60 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,06 | 0,67 | 0,93 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,56 | 0,90 | 1,15 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 12,31 | 6,20 | 8,80 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 10,70 | 6,07 | 7,50 |
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml | zł /opak | 1,44 | 1,23 | 1,34 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,24 | 0,96 | 1,10 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,44 | 0,89 | 1,14 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,95 | 0,93 | 1,59 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 9,63 | 6,50 | 8,55 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 14,45 | 10,00 | 11,95 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 16,94 | 11,23 | 14,51 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 10,00 | 12,02 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 12,51 | 10,82 | 11,57 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,83 | 0,95 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,18 | 0,70 | 0,93 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,41 | 0,99 | 1,17 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,39 | 0,90 | 1,24 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,23 | 0,64 | 0,99 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,22 | 0,91 | 1,03 |
twarożek ziarnisty 200 g | zł /opak | 1,64 | 1,20 | 1,36 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 7,52 | 5,00 | 6,55 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,14 | 6,59 | 6,95 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 8,39 | 6,31 | 7,07 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 95 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 2 270,0 | 28 |
mleko w proszku (>100 ton) | 6 294,4 | 17 |
sery twarde (>50 ton) | 5 000,2 | 17 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i
serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. Wzrost zapasów
na przestrzeni tygodnia dotyczył masła o 64,0 ton, tj. 2,9%, mleka w proszku o
706,2 ton, tj. 12,6%. Spadek zapasów w stosunku do tygodnia poprzedniego
dotyczył serów twardych o 174,6 ton, tj. 3,4%.
W porównaniu do poprzedniego okresu wybrane średnie ceny zbytu brutto
przedstawiały się następująco: masło ekstra konfekcjonowane – wzrost
o 1,6%, masło ekstra w blokach – wzrost o 3,2%, mleko w proszku odtłuszczone
w workach – spadek o 1,3%.