nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 1,50 | 0,43 | 0,73 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,93 | 1,50 | 1,68 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,87 | 1,53 | 1,71 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,06 | 0,96 | 1,01 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,56 | 0,64 | 1,04 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 13,38 | 6,20 | 9,93 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 10,17 | 8,03 | 8,86 |
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml | zł /opak | 1,41 | 1,12 | 1,27 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,20 | 1,00 | 1,11 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,83 | 0,90 | 1,17 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,95 | 0,93 | 1,49 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 9,63 | 6,53 | 7,91 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 14,98 | 10,16 | 12,24 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 14,12 | 10,96 | 12,89 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 10,16 | 11,85 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 13,00 | 11,20 | 11,84 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,89 | 0,99 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,25 | 0,70 | 0,95 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,35 | 0,85 | 1,13 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 0,90 | 1,28 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 0,68 | 1,01 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,23 | 0,96 | 1,14 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 6,52 | 6,25 | 6,34 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 8,50 | 5,67 | 7,08 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 95 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 564,9 | 14 |
mleko w proszku (>100 ton) | 5 786,5 | 11 |
sery twarde (>50 ton) | 4 794,4 | 12 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W analizowanym tygodniu zanotowano wzrost zapasów masła – o 48,3 ton, tj. 9,3% i mleka w proszku – o 565,6 ton, tj. 10,8%. Zmalały natomiast zapasy serów twardych – o 750,4 ton, tj. 13,5%.
Źródło: GISiPAR - informacja nr 46