nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 0,90 | 0,43 | 0,67 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,93 | 1,54 | 1,73 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,87 | 0,70 | 1,52 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,64 | 0,47 | 0,56 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,06 | 0,67 | 0,93 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,56 | 0,54 | 1,11 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 12,84 | 6,20 | 9,07 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 10,70 | 6,96 | 8,29 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,24 | 0,90 | 1,10 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,70 | 0,90 | 1,15 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,95 | 1,06 | 1,64 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 9,63 | 7,20 | 8,30 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 14,98 | 9,00 | 11,49 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 14,98 | 10,06 | 13,31 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 9,00 | 11,43 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 13,00 | 9,82 | 11,35 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,85 | 0,96 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,25 | 0,70 | 0,95 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,41 | 0,85 | 1,13 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 0,90 | 1,27 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,27 | 0,69 | 0,99 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,03 | 0,97 | 1,00 |
twarożek ziarnisty 200 g | zł /opak | 1,65 | 1,23 | 1,44 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 8,35 | 6,09 | 6,84 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,20 | 6,85 | 7,05 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 8,50 | 6,40 | 7,11 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 88 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 1 673,2 | 29 |
mleko w proszku (>100 ton) | 5 771,1 | 14 |
sery twarde (>50 ton) | 6 329,1 | 18 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W analizowanym tygodniu zanotowano wzrost zapasów: masła – o 178,6 ton, tj. 11,9%, serów twardych – o 262,6 ton, tj. 4,3%. Spadły zapasy mleka w proszku o 131,8 ton, tj. 2,2%.
Źródło: GISiPAR - informacja nr 34