nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 1,73 | 0,43 | 0,72 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,86 | 1,50 | 1,65 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,87 | 1,53 | 1,72 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,74 | 0,47 | 0,59 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,06 | 0,67 | 0,93 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,30 | 0,54 | 1,04 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 12,84 | 6,20 | 9,23 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 9,47 | 7,28 | 8,38 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,24 | 0,96 | 1,10 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,62 | 0,90 | 1,16 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,95 | 0,93 | 1,53 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 9,63 | 7,80 | 8,44 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 14,98 | 9,00 | 11,67 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 13,91 | 10,38 | 12,89 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 9,00 | 11,70 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 12,51 | 11,14 | 11,77 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,87 | 0,96 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,41 | 0,70 | 0,98 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,41 | 0,85 | 1,12 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 0,90 | 1,26 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,23 | 0,68 | 0,97 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,23 | 0,96 | 1,06 |
twarożek ziarnisty 200 g | zł /opak | 1,65 | 1,20 | 1,36 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 8,35 | 5,60 | 6,73 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,20 | 6,85 | 7,05 |
twaróg półtłusty konfekcjonowany | zł /kg | 7,10 | 6,69 | 6,90 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 8,50 | 5,67 | 7,03 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 87 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 1 399,2 | 21 |
mleko w proszku (>100 ton) | 4 972,6 | 14 |
sery twarde (>50 ton) | 5 937,4 | 15 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W analizowanym tygodniu zanotowano spadek zapasów: masła – o 288,1 ton, tj. 17,1%, mleka w proszku – o 1 231,0 ton, tj. 19,8%. Na przestrzeni tygodnia zapasy serów twardych wzrosły o 364,1 ton, tj. 6,5%.
Źródło: GISiPAR - informacja nr 37