Branża mleczarska podsumowuje rok. Jak podaje Główny Urząd Statystyczny w 2006 roku skup mleka wyniósł 8 i pół miliarda litrów i był minimalnie niższy niż w 2005 roku.
Ale mleczarze przypominają, nawet jeśli w tym roku kwotowym krajowy limit nie zostanie przekroczony, to Ci, którzy decydują się na rozwój hodowli wcześniej muszą zadbać o dodatkowe kwoty mleczne. Rezerwy krajowej już nie ma, pozostaje zatem albo dokupić limity, albo wydzierżawić, inaczej trzeba będzie liczyć się z karami.
ATo co bardzo cieszy przetwórców, to rosnąca produkcja artykułów mleczarskich. Spadek zanotowano jedynie w mleku w proszku i maśle. A to dlatego, że w pierwszej połowie roku ceny były tak niekorzystnie, że mleczarnie zamiast dokładać do nierentownej produkcji wolały wytwarzać np. na sery.
A1. produkcja artykułów mleczarskich
jogurty 317 mln litrów + 33%
śmietana 280 mln litrów + 14%
sery dojrzewające 248 tys. ton + 8%
twarogi 296 tys. ton + 4%
mleko 2,2 mld litrów + 2%
mleko w proszku 160 tys. ton - 13%
masło 166 tys. ton - 2%
ANajbardziej, aż o 1/3 wzrosła w ubiegłym roku produkcja jogurtów. O kilkanaście % śmietany, a o kilka serów dojrzewających, twarogów i mleka spożywczego.
A2. mleko zł/100 litrów
ceny skupu
grudzień 2005 96,91
listopad 2006 94,60
grudzień 2006 98,35
ADobrą informacją dla hodowców jest to, że cena skupu mleka nadal rośnie. W grudniu przekroczyła 98 groszy za litr, to więcej niż w listopadzie i więcej niż przed rokiem. Zdaniem ekspertów średnia za cały rok wyniesie ponad 93 grosze.