Do tej pory 95 % skupowanego surowca spełniało już najwyższe wymogi sanitarne, teraz teoretycznie ma być to 100%. W porównaniu z innymi to bardzo stabilny i przewidywalny rynek. Jak zwykle zimą ceny skupu mleka choć wolno ale jednak rosną. Średnia za cały sezon powinna być wyższa niż w 2005 roku, i wynieść ponad 93 grosze za litr.
Zdaniem przetwórców było by znacznie lepiej gdy ceny zbytu artykułów mleczarskich na krajowym rynku były wyższe. Sery dojrzewające powinny być droższe przynajmniej o złotówkę za kilogram. Masło o 2 złote.
1. artykuły mleczarskie zł/kg
hurtowe ceny zbytu
masło w blokach 9,80
mleko w proszku
- odtłuszczone 8,50
- pełne 9,30
sery dojrzewające 10,50 – 10,90
źródło MRiRW
Dobre ceny utrzymują się za to nadal na nasz hit eksportowy, czyli odtłuszczone mleko w proszku. Szkoda tylko, że część zysków zabiera niekorzystny kurs euro – komentują mleczarze.
2. ceny skupu mleka zł/100 litrów
XI 2006 94,60
X 2006 93,06
XI 2005 94,23
Źródło GUS
Średnia cena wypłacona rolnikom za surowiec dostarczony w listopadzie wyniosła 94 złote i 60 groszy za 100 litrów. To więcej niż w październiku i nieco więcej niż przed rokiem.