BSE (Bovine Spongiform Encephalopathy - zwyrodnienie gąbczaste u bydła) jest chorobą powodującą destrukcję tkanki mózgowej u bydła. Choroba jest uznawana za dość nową, ponieważ po raz pierwszy oficjalnie została rozpoznana w 1986 roku w Wielkiej Brytanii. BSE należy do rodziny zaraźliwych zwyrodnień gąbczastych (TSE - Transmissible Spongiform Encephalopathy), które obejmują tzw. chorobę scrapie atakującą owce i kozy, zwyrodnienie gąbczaste u norek, jak również zwyrodnienia występujące u kotów i niektórych dzikich zwierząt hodowanych w niewoli.
Jako czynnik odpowiedzialny za przenoszenie choroby uznane zostały białka nazywane prionami. Białka te charakteryzują się wyjątkowymi właściwościami - są odporne na wysoką temperaturę, promieniowanie ultrafioletowe, promieniowanie jonizujące oraz czynniki chemiczne. Początki epidemii BSE w Wielkiej Brytanii wzięły się z odzyskiwania zarażonych tkanek wołowych i owczych, z których wytwarzano pożywienie dla zwierząt (na bazie mięsa i kości). Przyczyną mogły być również zmiany w technologii wytwarzania karmy we wczesnych latach osiemdziesiątych - skracano czas produkcji oraz przetwórstwo odbywało się w niższych temperaturach.
Bydło zakaża się chorobą prawdopodobnie w ciągu pierwszych 6 miesięcy życia, ale objawy pojawiają się mniej więcej w 35. miesiącu. Przez pewien czas, między zakażeniem a wystąpieniem objawów w organizmie jest za mało prionów, żeby mogło dojść do przekazania infekcji. Dlatego przyjęto, że krowy młodsze niż 30-miesięczne nie stanowią zagrożenia. Najczęściej chorują krowy 4-5-letnie.
Priony
Każda komórka dowolnego żywego organizmu zawiera nić DNA (lub RNA), na której
zapisana jest pełna informacja genetyczna dotycząca budowy i funkcjonowania całego
organizmu. Informacja ta zebrana jest w tzw. geny, czyli jednostki, które umożliwiają
syntezę (wytwarzanie) określonego białka. Białka są organicznymi
substancjami chemicznymi o bardzo dużych, skomplikowanych cząsteczkach. Pełnią
one w organizmie kluczowe funkcje w dosłownie wszystkich procesach. Są
odpowiedzialne za widzenie, ruch, czucie, trawienie, myślenie - bez białek nie
byłoby życia. Można śmiało powiedzieć, że życie jest formą istnienia
białka.
Każde potrzebne w danej chwili białko jest syntetyzowane w komórce prawie
bezpośrednio na fragmencie nici DNA (lub RNA), zwanym właśnie genem.
Priony są białkami o zmienionej, w stosunku do normalnych, budowie
przestrzennej (konformacji), które w wyniku tej zmiany utraciły swe funkcje
biologiczne i gromadząc się w komórce powodują jej śmierć.
Priony są niesłychanie odporne na takie czynniki niszczące jak kwasy, ługi,
temperatura 220oC, 70% alkohol etylowy, promieniowanie UV czy ultradźwięki
(normalne białka poddane takim czynnikom szybko ulegają zniszczeniu). Stanowi
to dodatkowy problem w zapobieganiu rozprzestrzenieniu się chorób prionowych.
CJD
Choroba Creutzfeldta-Jakoba (ang.: CJD - Creutzfeldt-Jakob Disease) jest analogiczną do BSE chorobą prionową, tyle że dotyczącą ludzi. Charakteryzuje się ona postępującym otępieniem, któremu towarzyszą zaburzenia widzenia, zaburzenia psychiatryczne, drgawki, utrata zdolności ruchowej, głębokie wyniszczenie organizmu i wreszcie śmierć. CJD najczęściej pojawia się sporadycznie (aż w 85% przypadków). Może ona być dziedziczna i zakaźna.
Choroba ta jak dotąd występowała rzadko - zapada na nią rocznie jedna
osoba na milion. Jednakże od roku 1996 w samej tylko Wielkiej Brytanii
odnotowano 20 przypadków nietypowej choroby Creutzfeldta-Jakoba u ludzi, tzw.
vCJD. W lipcu 1997 roku brytyjscy epidemiolodzy potwierdzili, że było to
spowodowane zakażeniem od chorego na BSE bydła. Tym samym po raz pierwszy określono
bezpośredni związek między BSE - chorobą krów, a CJD - chorobą ludzi.
Czas inkubacji choroby Creutzfeldta-Jakoba wynosi 2-30 lat. Z tego powodu nie
wiemy dziś, jakie będą długofalowe skutki ewentualnych ostatnich zakażeń.
Zagrożenia
Epidemia
1981 - zmiany w dotychczasowym sposobie produkcji mączki mięsno-kostnej.
Uzyskuje się ją z kości i innych odpadowych tkanek zwierzęcych. Wówczas używana
była m.in. do karmienia zwierząt. Zmiany polegały na rozluźnieniu pewnych reżimów
technologicznych co zwiększyło wydajność.
1985 - pierwsze przypadki BSE, czyli encefalopatii gąbczastej bydła.
Pojawiły się po czteroletnim okresie inkubacji i bardzo przypominały scrapie
- chorobę występującą dotychczas tylko u owiec i kóz. Stąd przypuszczenie,
że BSE ma związek z mączką, do wytwarzania której używano niektórych
tkanek owczych.
1987 - rozpoznanie BSE jako choroby prionowej.
To ustalenie naukowców wsparło hipotezę, że BSE jest przeniesioną do bydła
chorobą scrapie.
1988 - zakaz stosowania mączki mięsno-kostnej do karmienia przeżuwaczy
oraz nakaz zgłaszania każdego przypadku BSE.
Pierwsze kroki zaradcze wprowadzono rok po tym, jak rząd brytyjski został
poinformowany o chorobie. Już wtedy każda sztuka bydła, u której stwierdzono
chorobę, była zabijana.
1989 - zakaz stosowania niektórych tkanek do produkcji żywności.
To pierwszy sygnał, że obawiano się przeniesienia choroby na ludzi. Wprawdzie
wołowina nadal trafiała na rynek, ale tkanki potencjalnie zakaźne były
eliminowane, choć pochodziły przecież od zdrowych krów.
1990 - nakaz prowadzenia przez hodowców dokładnych danych dotyczących
pochodzenia i ewentualnej migracji bydła.
Zachorowania antylop w londyńskim ZOO, kotów oraz eksperymentalne wykazanie możliwości
przeniesienia BSE na świnie uświadomiły, że bez ścisłej kontroli stad bydła
epidemia może zataczać coraz szersze kręgi.
1991 - chorują na BSE krowy, które nie jadły pasz zawierających mączką
mięsno-kostną i urodziły się już po podjęciu walki z epidemią.
Przypadki te zwróciły uwagę na możliwość zakażenia drogą matka-płód,
ale także na "nieszczelność" wprowadzonych zakazów.
1992 - zakaz używania mączki produkowanej z odpadów uznanych za zakaźne
jako nawozu; eksperymentalne przeniesienie BSE na małpy.
Wynik tego eksperymentu znacznie zwiększył prawdopodobieństwo tego, że zakażenie
się człowieka od bydła jest możliwe. Zakaz używania mączki jako nawozu
wprowadzono trochę na wyrost, a u jego podstaw legła obawa, że priony mogą
być dalej przenoszone przez produkty rolne.
1996 - pierwszy przypadek nowego wariantu CJD
Choć w tym momencie nie było jeszcze dowodu, że jest to przeniesiona na człowieka
choroba szalonych krów, zdecydowano się na zabijanie i utylizację wszystkich
sztuk bydła powyżej 30. miesiąca życia; zabijanie i utylizację wszystkich
zwierząt karmionych tą samą paszą, co zwierzęta, które zachorowały;
zabijanie i utylizację potomstwa osobników chorych na BSE; zakaz stosowania mączki
pochodzącej od ssaków do karmienia jakichkolwiek zwierząt (w tym koni i
ryb!); zakaz sprzedaży, a nawet posiadania jakiejkolwiek mączki mięsno-kostnej
pochodzącej od ssaków; zakaz używania wszelkich mączek kostnych jako nawozu;
obowiązek posiadania indywidualnych dokumentów dla każdej sztuki bydła.
1997 - nakaz usuwania kości z wszelkiej wołowiny do konsumpcji.
Bezpośrednim powodem wprowadzenia tego nakazu było stwierdzenie, że w
przypadku zakażenia bardzo dużą dawką prionów zakaźne mogą być szpik
kostny i zwoje nerwowe znajdujące się przy kościach kręgosłupa.