Na Podlasiu zakolczykowano bydło w 60 tys. gospodarstw. Jednak z mleczarniami współpracuje tylko 50 tys. 10 tys. to gospodarstwa zużywające mleko na własne potrzeby, ale też producenci swojskiego sera, masła czy śmietany. Ci ostatni muszą sami złożyć wniosek o przydział kwoty mlecznej.
Jest obowiązek złożenia wniosku i otrzymania bezpośredniej kwoty mlecznej.
Taką informację można uzyskać w urzędzie gminy, w Ośrodku Doradztwa Rolniczego,
można uzyskać również u nas. Nie problem, pomożemy, wypełnimy – powiedział
Zbigniew Zalewski z oddziału Agencji Rynku Rolnego w Białymstoku.
W produkcji
serów na białostocczyźnie słynie Korycin. W gminie jest 50 gospodarstw, z
których sery trafiają na targowiska w okolicznych miastach.
Procedura ubiegania się o kwotę nie jest skomplikowana, ale czasu jest coraz mniej. Dwa niezbędne dokumenty to zaświadczenie z gminy o prowadzeniu gospodarstwa oraz oświadczenie, że jest się producentem mleka.