aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Badanie z certyfikatem

16 czerwca 2003

Niezależne Laboratorium Analiz Mleka w Rypinie uzyskało akredytację, potwierdzającą dokładność i wiarygodność prowadzonych przez nie badań. W Polsce takie certyfikaty ma zaledwie kilka placówek analizujących jakość mleka.

Badaniem mleka zajmują się głównie laboratoria przy mleczarniach. Spośród nich tylko przetwórnia w Radzyniu Podlaskim ma akredytację wymaganą przez Unię Europejską. Pozostałe (ok. 100) musi ją uzyskać do końca br., aby wyniki prowadzonych przez nie badań były uznawane. W Polsce działają także laboratoria niezależne. Do tej pory certyfikaty wymagane przez Unię mają tylko placówki w Makowie Mazowieckim, Skierniewicach, Białymstoku. W środę do tego grona dołączyło laboratorium w Rypinie. Jego pracownicy, dzięki nowoczesnej aparaturze, badają zawartość bakterii i komórek somatycznych w mleku. Do placówki zgłaszają się także rolnicy, którzy czują się poszkodowani przez mleczarnie. Rypińskie Laboratorium Analiz Mleka mieści się przy ul. Bielawki 16.

POWIĄZANE

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...

- Polskie mleczarnie zaczynają już zmniejszać gramaturę opakowań - ich tarę - za...

W terminie 19-23 lutego 2024 r., członków Polskiej Izby Mleka tj.  Spółdzielczą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę