Niezależne Laboratorium Analiz Mleka w Rypinie uzyskało akredytację, potwierdzającą dokładność i wiarygodność prowadzonych przez nie badań. W Polsce takie certyfikaty ma zaledwie kilka placówek analizujących jakość mleka.
Badaniem mleka zajmują się głównie laboratoria przy mleczarniach. Spośród nich tylko przetwórnia w Radzyniu Podlaskim ma akredytację wymaganą przez Unię Europejską. Pozostałe (ok. 100) musi ją uzyskać do końca br., aby wyniki prowadzonych przez nie badań były uznawane. W Polsce działają także laboratoria niezależne. Do tej pory certyfikaty wymagane przez Unię mają tylko placówki w Makowie Mazowieckim, Skierniewicach, Białymstoku. W środę do tego grona dołączyło laboratorium w Rypinie. Jego pracownicy, dzięki nowoczesnej aparaturze, badają zawartość bakterii i komórek somatycznych w mleku. Do placówki zgłaszają się także rolnicy, którzy czują się poszkodowani przez mleczarnie. Rypińskie Laboratorium Analiz Mleka mieści się przy ul. Bielawki 16.