Gigant z Nowej Zelandii zdecydował o cięciu swoich przewidywanych cen za surowiec o 9,2% w sezonie 2015/16. Choć rzeczywiste dochody udziałowców będą wyższe o wartość dywidendy, to nie zmienia to faktu, że trend jest spadkowy.
Prezes Fonterry John Wilson wskazał czynniki makroekonomiczne, które rzutują na ceny półproduktów. Za jeden z czynników dołujących ceny produktów mleczarskich uznał pikujące ceny ropy naftowej, co wpływa na możliwości zakupowe krajów żyjących z ropy.
Także słaba poprawa popytu z Chin oraz zamknięcie rynku rosyjskiego nie są czynnikami stabilizującymi.
Brak równowagi pomiędzy popytem a podażą wpływa na presję na ceny. Ceny na mleko w proszku na GDT spadły 8-12% od września 2015 roku.
Prezes Fonterry zwraca uwagę na ograniczenie produkcji w Nowej Zelandii i Australii, podczas gdy w Europie dostawy wciąż rosną.
Dotychczas tylko niektóre spółdzielnie na zachodzie ograniczają skup oferując wyższe ceny za surowiec tym rolnikom, którzy ograniczają lub zmniejszają dostawy.
Forum Mleczarskie