W grudniu 2015 roku zmniejszył się comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO. Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych (zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier) dla grudnia 2015 roku był na poziomie średnio 154,1 punktów wobec 156,7 pkt., czyli spadł o 1,5 pkt. wobec listopada 2015 roku (-1%). Wobec grudnia 2015 roku (wówczas poziom: 185,8 pkt.) indeks zmniejszył się o 19 %.
Oznacza to drugi z rzędu miesiąc spadku indeksu poprzedzonych dwoma miesiącami wzrostów (wrzesień’15-październik’15). Wcześniej dziewięć miesięcy z rzędu ceny spadały (grudzień’14-sierpień’15). W skali miesięcznej staniały zboża, artykuły mleczarskie, mięso, a podrożały oleje oraz cukier.
W całym 2015 r. średni indeks cen żywności FAO wyniósł 164,1 pkt i był o 19 % niższy niż w 2014 r. i najniższy od 2010 roku. Najistotniejszymi czynnikami, które miały wpływ na spadek indeksu cen żywności w ubiegłym roku były wysoka podaż surowców rolniczych przy ograniczonym popycie oraz wzrost wartości dolara amerykańskiego.
W grudniu 2015 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był na poziomie 141,1 pkt. wobec 138,2 w listopadzie 2015 r., czyli był wyższy o 2,9 pkt. (lub +2,1%) oraz wobec 160,7 pkt. w grudniu 2015 roku.
FAMMU/FAPA na podst.: FAO