Mimo wysokiej podaży drobiu, nakładającej się na szczytową fazę cyklu świńskiego, umacniają się tendencje wzrostowe cen drobiu rzeźnego. Może to wskazywać, że pionowa integracja produkcji drobiarskiej zaczyna coraz skuteczniej funkcjonować, a przetwórcy drobiu przygotowują się do zwiększonego zapotrzebowania na drób i nie chcą dopuścić do załamania jego ceny – czytamy w czerwcowym wydaniu biuletynu "Rynek Rolny" wydawanego przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Rynek jaj
Jak podaje IERiDŻ w biuletynie, na rynku jaj obserwowane są tendencje spadkowe cen, związane z sezonowym wzrostem podaży. Na giełdzie-targowisku Elizówka ceny jaj obniżyły się z 0,20-0,31zł w kwietniu do 0,16-0,31 zł/szt. w maju, podczas gdy w Broniszach w obu tych miesiącach płacono 0,15-0,30 zł/szt., a w Poznaniu 0,25-0,30 zł/szt. Obniżyły się ceny skupu jaj płacone przez przemysł przetwórczy z 2695 zł/t do 2593 zł/t.
Rynek drobiu rzeźnego
Na rynku drobiu rzeźnego w maju przeważały tendencje wzrostowe cen. Zanotowano jedynie nieznaczne obniżenie średnich cen skupu indyczek do 3288 zł/t. Zdrożały natomiast:
Na giełdach ceny kurczaków świeżych wzrosły z 3,81-4,50 zł/kg w kwietniu do 3,51-5,45 zł/kg w maju. Za ćwiartki kurczaka płacono w kwietniu 2,41-4,40 zł/kg, a w maju 2,29-4,50 zł/kg. Filety z kurczaka zdrożały odpowiednio z 8,00-10,80 zł/kg do 10,80-11,00 zł/kg. Ceny kurczaków mrożonych wzrosły odpowiednio z 4,00-4,20 zł/kg do 4,20-4,60 zł/kg. Zdrożał również udziec z indyka z 6,30-7,40 zł/kg w kwietniu do 6,30-7,80 zł/kg w maju.
Ceny skupu brojlerów kurzych i indyczych w kwietniu i maju 2003 r.
produkty | kwiecień 2003 r. | maj 2003 r. | ||||
min.-maks.* | 09.05. | 16.05. | 23.05 | 31.05. | ||
brojler kurzy |
2,44-2,62 |
2,56-3,02 |
2,56-2,60 |
2,56-2,60 |
2,62-2,81 |
2,65-3,02 |
brojler indyczy – indyki |
3,42-3,75 |
3,04-3,72 |
3,15-3,68 |
3,15-3,68 |
3,04-3,72 |
3,51-3,69 |
brojler indyczy – indyczki |
3,28-3,42 |
3,15-3,39 |
3,15-3,36 |
3,15-3,36 |
3,17-3,37 |
3,22-3,39 |
Notowania obejmują przedsiębiorstwa w całym kraju i wyrażone są w złotówkach za kilogram.
* minimalne i maksymalne ceny z tygodniowych notowań w miesiącu.
Drób a ceny żywności
Analizując udział cen drobiu i jaj w kształtowaniu się cen żywności, trzeba zauważyć, że intensywnie zaczęły rosnąc ceny mięsa drobiowego. Wpłynęło to na wzrost wskaźnika cen mięs ogółem. Od połowy kwietnia do połowy maja podrożało ono o 0,5%. Przy czym przez pierwsze cztery miesiące bieżącego roku mięso ogółem taniało. Natomiast o ile ceny nabiału utrzymywały się na względnie stabilnym poziomie, to nie dotyczy to jaj. Ogółem nabiał podrożał w maju o 0,1%, a jaja o 1,0%. Przez pierwsze cztery miesiące roku przeciętna cena jaj świeżych fermowych (według danych GUS) pozostawała niezmienna, utrzymując się na poziomie 0,31 zł/szt.
Notowania cen żywności – kurczaki i indyki
towar | 2002 r. | 2003 r. | |||
I | VI | XII | IV | V | |
ceny zbytu (zł/kg) | |||||
kurczaki 65%* | 4,00 | 4,49 | 4,28 | 4,63 | 5,06 |
indyki 73% | 7,50 | 7,00 | 6,26 | 6,24 | 6,06 |
ceny giełdowe (zł/kg) | |||||
kurczak cały świeży | - | 4,20 | 3,48 | 4,20 | 5,10 |
* bez szyj
Udział cen skupu kurcząt w cenie detalicznej produktów żywnościowych w procentach:
produkt | 2001 | 2002 | 2003 | |||
I | XII | I | XII | IV | V | |
kurczęta | 71,1 | 84,9 | 85,2 | 87,4 | 81,3 | 77,6 |