Ceny detaliczne drobiu
Duży wzrost cen drobiu w 2000 r.
W latach 1997-1999, w wyniku utrzymującej się nadwyżki podaży na rynku
drobiu, ceny detaliczne mięsa drobiowego i jego przetworów uległy głębokiej
redukcji.
Rys. 1
Dynamika nominalnych i realnych cen detalicznych drobiu
(XII 1996=100)
Rys. 2
Dynamika cen detalicznych (1998=100)
W okresie styczeń - grudzień 1997 roku zmalały one o 4,6%, a w 1998 roku i
1999 roku obniżyły się odpowiednio o 2,7% i 9,3%. W efekcie w grudniu 1999
roku ich poziom był o 16% niższy niż w grudniu 1996 roku. W warunkach postępującej
inflacji oznacza to spadek realnych cen drobiu w porównywanych okresach o 38%.
W 2000 roku nastąpiło odwrócenie tej tendencji. Od stycznia do sierpnia 2000
roku ceny detaliczne mięsa drobiowego wzrosty o 17,5%, tj. w stopniu
trzykrotnie większym niż całej żywności oraz stopy inflacji. W końcu tego okresu nominalne ceny drobiu zbliżyły
się do poziomu notowanego w grudniu 1996 roku. W ujęciu realnym były one
nadal niższe niż w grudniu 1996 roku o 30%.
Tabela 1
Wskaźniki cen detalicznych towarów i usług konsumpcyjnych oraz wybranych
grup żywności
Wyszczególnienie | 1999 | I-XII 1999 I-XII 1998 =100 |
2000 | I-VIII 2000 I-VIII 1999 =100 |
||
VI | XII | VI | XII | |||
XII 1998 = 100 | XII 1999 = 100 | |||||
Towary i usługi konsumpcyjne Żywność Mięso, podroby i przetwory Mięso wieprzowe Mięso wołowe Mięso cielęce Drób ogółem w tym: kury, koguty, kurczęta drób pozostały Jaja Nabiał Ryby i przetwory |
104,8 101,2 97,0 96,0 101,4 101,1 93,9 94,3 90,6 81,0 100,6 99,4 |
109,8 106,0 102,6 104,0 104,9 106,6 95,4 94,5 103,5 104,6 104,9 101,7 |
107,3 101,5 97,5 95,3 102,4 103,3 92,1 91,7 96,4 85,0 102,4 103,6 |
105,5 105,3 104,9 102,4 104,2 102,7 117,0 119,3 98,4 97,1 106,7 102,1 |
105,9 104,8 110,6 111,0 110,0 104,4 117,5 119,6 100,5 103,6 107,2 102,9 |
110,4 110,1 108,0 109,1 107,2 107,7 107,4 107,3 108,3 121,7 111,5 103,6 |
Rys.3
Dynamika cen detalicznych mięsa (XII 1998=100)
Głównymi czynnikami stymulującymi podwyżki cen produktów drobiarskich w
pierwszych ośmiu miesiącach 2000 roku były: wzrost cen żywca drobiowego w
pierwszej połowie roku, utrzymujący się niski poziom importu, spadek
produkcji i podaży oraz wzrost cen mięsa czerwonego, w tym zwłaszcza
wieprzowego, zwiększenie się kosztów produkcji drobiu w następstwie drożejących
pasz i nośników energii oraz wzrost pozasurowcowych kosztów przetwórstwa i handlu pod wpływem silnie rosnących cen gazu, elektryczności,
paliw, różnego rodzaju opłat, podatków itp.
W okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2000 roku mięso drobiowe podrożało względem
wszystkich rodzajów mięsa czerwonego, w tym zwłaszcza cielęcego.
Najbardziej, bo o 19,6% wzrosły ceny detaliczne kurcząt, przy niewielkim, wynoszącym 0,5% wzroście
cen indyków. Należy dodać, iż w latach 1997-1999 (w relacji: grudzień 1999
r. do grudnia 1996 r.) mięso kurcząt potaniało o 18%, podczas gdy ceny drobiu
pozostałego podniosły się o 3,4%. W rezultacie tych zmian w sierpniu 2000
roku średnie ceny detaliczne mięsa kur, kogutów i kurcząt ukształtowały się
na poziomie z grudnia 1996 roku, natomiast ceny mięsa indyczego były wyższe
niż w końcu 1996 roku o 3,9%.
Zróżnicowana dynamika cen poszczególnych produktów drobiarskich
Zmiany cen poszczególnych rodzajów i asortymentów mięsa drobiowego oraz jego
przetworów w okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2000 roku nie były jednakowe.
Charakterystycznym zjawiskiem był znacznie wyższy wzrost cen mięsa drobiowego
surowego niż przetworów drobiowych. Najbardziej, bo o 29,4% podrożały kurczęta
patroszone świeże oraz elementy mięsa indyczego z kością. Ceny droższych
asortymentów mięsa indyczego bez kości uległy kilkuprocentowej redukcji. Spośród
przetworów drobiowych najwyższy wzrost osiągnęły ceny pasztetu i szynki
drobiowej (odpowiednio o 5% i 4%). Tempo wzrostu cen pozostałych przetworów z
mięsa drobiowego było zbliżone i zawierało się w granicach 2-3%.
Tabela 2
Dynamika cen detalicznych mięsa czerwonego i drobiu (miesiąc poprzedni =100)
Lata i miesiące | Mięso surowe wieprzowe | Mięso surowe wołowe | Drób ogółem |
1998 I 1999 I 2000 I |
100,6
98,4
99,8 |
100,2
100,1
100,3 |
99,5
99,1
103,0 |
Tabela 3
Relacje cen detalicznych mięsa wieprzowego i wołowego do drobiowego
Wyszczególnienie | 1998 XII |
1999 | 2000 | ||
VI | XII | VI | XII | ||
Cena 1 kg kurczaka patroszonego świeżego = 1.00 | |||||
Mięso wieprzowe-schab środkowy, kg
Mięso wieprzowe-żeberka, kg Mięso wołowe bez kości, kg Mięso wołowe- rostbef, kg |
2,33 1,58 2,38 1,67 |
2,43
|
2,70 1,81 2,75 1,95 |
2,07 1,38 2,14 1,51 |
2,28 1,52 2,28 1,61 |
Przewidywany dalszy wzrost cen drobiu
Wzrostowa, lecz znacznie słabsza niż w okresie styczeń - sierpień 2000 roku,
tendencja cen drobiu i jego przetworów, utrzyma się prawdopodobnie do końca
2000 roku oraz w I półroczu 2001 roku. Czynnikiem sprzyjającym podwyżkom cen
detalicznych tych produktów będzie spodziewany dalszy spadek produkcji i podaży
oraz wzrost cen mięsa czerwonego, w tym zwłaszcza wieprzowego, jak również
rosnące w tempie inflacji pozasurowcowe koszty przetwórstwa i obrotu. Hamująco
na wzrost cen drobiu oddziaływać będzie natomiast bariera popytu. Ocenia się, iż w okresie wrzesień - grudzień 2000 roku ceny
detaliczne drobiu mogą wzrosnąć o ok. 3%, osiągając poziom o ok. 20% wyższy
niż na przełomie lat 1999/2000.
W I półroczu 2001 roku wzrost cen drobiu będzie przypuszczalnie dużo
mniejszy niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniesie ok. 3-5%, a w skali
całego 2001 roku - ok. 5-7%.
Tabela 4
Relacje cen detalicznych 1 kg mięsa indyczego do cen detalicznych 1 kg mięsa kurcząt*
Miesiące | Relacje | Okresy | Relacje | Okresy | Relacje | Okresy | Relacje |
Cena 1 kg mięsa kurcząt = 1,00 |
|||||||
1997 I II III IV V VI |
1,13 1,13 1,13 1,12 1,12 1,11 |
1997 I II III IV V VI |
1,07 1,07 1,07 1,08 1,08 1,09 |
1997 I II III IV V VI |
1,09 1,08 1,06 1,04 1,03 1,03 |
1997 I II III IV V VI |
1,21 1,20 1,18 1,14 1,11 1,10 |
I-VI | 1,12 | I-VI | 1,08 | I-VI | 1,06 | I-VI | 1,16 |
VII VIII IX X XI XII |
1,11 1,10 1,09 1,08 1,10 1,08 |
VII VIII IX X XI XII |
1,08 1,07 1,06 1,07 1,08 1,10 |
VII VIII IX X XI XII |
1,04 1,08 1,11 1,18 1,20 1,22 |
VII VIII |
1,12 1,11 |
I-XII | 1,11 | I-XII | 1,08 | I-XII | 1,10 |
*Mięso indycze - piersi z indyka (filet), surowe, bez skóry, na wagę;
mięso kurcząt - piersi z kurczęcia (filet), bez skóry i kości, na wagę.
Wzrost spożycia drobiu w 1999 roku
Tabela 5
Przeciętne spożycie mięsa, podrobów i przetworów mięsnych (w kg na 1 osobę w gospodarstwach domowych ogółem) oraz jego struktura (w %)
Wyszczególnienie | Spożycie | Struktura | |||
1998 | 1999 | 1999 1998=100 |
1998 | 1999 | |
Mięso surowe wieprzowe Mięso surowe wołowe Mięso surowe cielęce Drób ogółem w tym: kury, koguty, kurczęta drób pozostały Pozostałe mięsa surowe i kości konsumpcyjne Podroby Przetwory mięsne w tym: wędliny drobiowe Razem mięso, podroby i prazetwory |
13,80 3,96 0,60 15,72 13,20 2,52 2,28 1,80 27,24 1,56 65,40 |
15,00 3,90 0,50 16,30 13,78 2,52 2,40 1,68 26,88 1,68 66,66 |
108,7 98,5 83,3 103,7 104,4 100,0 105,3 93,3 98,7 107,7 101,9 |
21,7 6,1 0,9 24,0 20,2 3,9 3,5 2,7 41,7 2,4 100,0 |
22,5 5,9 0,7 24,4 20,7 3,8 3,6 2,5 40,3 2,5 100,0 |
Znaczący spadek cen detalicznych mięsa drobiowego i jego przetworów w
latach 1997-1999 sprzyjał wzrostowi konsumpcji tych produktów. Według wstępnych
danych bilansowych GUS w 1999 roku spożycie mięsa drobiowego (bez podrobów,
łącznie z przetworami w przeliczeniu na mięso) wyniosło 13,9 kg i było o
0,8 kg, tj. o 6,1% większe niż w roku poprzednim i o 3,4 kg, tj. o 36,3% większe
w porównaniu z 1996 rokiem. W 1999 roku czynnikiem ograniczającym tempo
wzrostu spożycia drobiu był wzrost podaży i spadek cen wieprzowiny, mięsa
szczególnie preferowanego przez polskich konsumentów. Korzystny dla nabywców
rozwój cen wieprzowiny sprawił, że w 1999 roku, w porównaniu z rokiem
poprzednim, jej spożycie wzrosło o 2 kg, tj. o 5,3%. Wzrostowi konsumpcji mięsa
wieprzowego i drobiu towarzyszył spadek spożycia wołowiny o 0,3 kg, tj. o
3,8%. W rezultacie w 1999 roku całkowita konsumpcja mięsa i podrobów ukształtowała
się na poziomie 66,8 kg i była o 2, l kg, tj. o 3,2% większa niż w 1998 roku.
W 1999 roku udział drobiu w globalnej, bilansowej konsumpcji mięsa i przetworów
wyniósł 21% i był nieco większy niż w roku poprzednim. Zwiększył się również
udział wieprzowiny, przy malejącej pozycji mięsa wołowego.
Tabela 6
Przeciętne miesięczne spożycie mięsa i jego przetworów w gospodarstwach domowych (w kg na 1 osobę)
Wyszczególnienie | Gospodarstwa domowe | |||||
pracowników | pracowników użytkujących gosp. rolne | rolników | pracujących na rachunek własny | emerytów i rencistów | utrzym. się z niezarobk. źródeł | |
1998 |
||||||
Mięso, podroby i przetwory
mięso surowe wieprzowe mięso surowe wołowe mięso surowe cielęce drób ogółem pozostałe mięsa surowe i kości konsumpcyjne |
4,87
0,32 0,04 1,09
0,15 |
5,42
0,23 0,05 1,41 0,98
|
6,64
0,14 0,05 1,79 1,22
|
4,98
0,39 0,06 1,12 0,99
|
6,40
0,46 0,06 1,62 1,38
|
4,39 0,92 0,23 0,02 0,94 0,85
|
1999 |
||||||
Mięso, podroby i przetwory
mięso surowe wieprzowe mięso surowe wołowe mięso surowe cielęce drób ogółem pozostałe mięsa surowe i kości konsumpcyjne |
4,99 1,13 0,31 0,03 1,13 1,03
|
5,61 4,42 0,19 0,04 1,44 1,02
0,10 |
6,74 2,00 0,14 0,03 1,70 1,18
|
5,07
0,38 0,06 1,16 1,03
|
6,49
0,47 0,07 1,69 1,44
|
4,40
0,20 0,02 1,03 0,92
|
Potwierdzają to badania budżetów rodzinnych prowadzone przez GUS, z których
wynika, że w 1999 roku, w stosunku do 1998 roku, w gospodarstwach domowych spożycie
mięsa drobiowego i wieprzowego wzrosło odpowiednio o 3,7% i 8,7%, natomiast wołowego
zmalało o l ,5%. Istotnie, bo o 7,7% wzrosła w porównywanych okresach
konsumpcja wędlin drobiowych, przy ograniczeniu spożycia pozostałych przetworów mięsnych. Należy
dodać, iż wskutek istotnego obniżenia się cen wieprzowiny, zarówno tempo
wzrostu konsumpcji drobiu jak i wędlin drobiowych było w 1999 roku mniejsze niż
w roku poprzednim mimo głębszej niż rok wcześniej redukcji cen detalicznych tych produktów.
W 1999 roku w gospodarstwach domowych udział drobiu w całkowitym spożyciu mięsa,
podrobów i przetworów mięsnych wyniósł 24,4% i w porównaniu z rokiem
poprzednim nieznacznie się zwiększył. Na podkreślenie zasługuje fakt, iż
od 1994 roku w strukturze spożycia mięsa kulinarnego w gospodarstwach domowych
dominuje drób, przy wyraźnej wzrostowej tendencji tego udziału. Do 1994 roku
na pierwszym miejscu znajdowała się wieprzowina. W 1993 roku stanowiła ona
41%,a wołowina i drób odpowiednio 15% i 36% ogólnych ilości konsumowanego surowego, tzw. "kulinarnego" mięsa. W
1999 roku udział mięsa wieprzowego w łącznej konsumpcji mięsa surowego wyniósł
39%, natomiast wołowego i drobiowego ukształtował się na poziomie
odpowiednio 10% i 43%.
Znaczący przyrost popytu na drób w latach dziewięćdziesiątych był efektem
zmian preferencji kulinarnych nabywców oraz relacji cenowych mięsa drobiowego
do czerwonego. Istotne znaczenie miało tu również wydatne rozszerzenie
asortymentu i intensywna promocja sprzedaży produktów drobiarskich.
Wzrost spożycia mięsa drobiowego dotyczył wszystkich grup gospodarstw
domowych, z wyjątkiem rolników, Był on największy w gospodarstwach utrzymujących
się z niezarobkowych źródeł, gdzie wyniósł 9,6%. Wydatnie, bo o 4,3% zwiększyły
konsumpcję drobiu gospodarstwa emerytów i rencistów, co wiązało się z
wydatną poprawą sytuacji dochodowej tych rodzin. W gospodarstwach
pracowniczych oraz utrzymujących się z pracy na rachunek własny konsumpcja
drobiu wzrastała o 3,6%. a w pracowniczo-chłopskich o 2,1%. Jedynie w
gospodarstwach rolników nastąpił spadek spożycia mięsa drobiowego o 5%,
zrekompensowany poprzez wzrost spożycia wieprzowiny. W większości badanych
przez GUS grupach gospodarstw domowych odnotowano w 1999 roku istotny wzrost
konsumpcji wędlin drobiowych. Najbardziej, bo o 12,5% zwiększyły spożycie
tych produktów gospodarstwa utrzymujące się z niezarobkowych źródeł i
charakteryzujące się najniższym przeciętnym poziomem dochodów. W
gospodarstwach pracowniczo-chłopskich konsumpcja wędlin drobiowych zwiększyła
się o 11%, a w emeryckich oraz utrzymujących się z pracy na rachunek własny
- odpowiednio o 5,3% i 7,1%. W gospodarstwach pozostałych, tj. pracowniczych i
chłopskich ukształtowała się ona na takim samym, jak rok wcześniej
poziomie. W 1999 roku, podobnie jak w roku poprzednim, najwięcej drobiu
konsumowano w gospodarstwach domowych rolników, najmniej zaś w rodzinach
utrzymujących się z niezaro bkowych źródeł. Różnice te sięgały 65% i w
porównaniu z rokiem poprzednim uległy zmniejszeniu na korzyść gospodarstw
niezarobkujących.
Niewielki wzrost spożycia drobiu w latach 2000 - 2001
W I półroczu 2000 roku, w wyniku wzrostu cen drobiu i spowolnienia tempa
wzrostu dochodów ludności, spożycie mięsa drobiowego uległo nieznacznej
redukcji. Obserwacje rynku wskazują, że spadek ten dotyczył głównie droższych
asortymentów mięsa indyczego, przy stagnacji spożycia mięsa kurcząt. Z
pewnym ożywieniem popytu na drób należy się liczyć w II półroczu 2000
roku. Spodziewane w tym okresie znaczące podwyżki cen mięsa czerwonego, w tym
głównie wieprzowego mogą spowodować wzrost zainteresowania konsumentów mięsem
drobiowym. W warunkach przewidywanego zwiększenia się produkcji i podaży
drobiu oraz jego relatywnego potanienia względem pozostałych rodzajów mięs,
spożycie drobiu wzrośnie prawdopodobnie o kilka procent i w efekcie w skali całego
2000 roku ukształtuje się na poziomie nieco wyższym niż w roku poprzednim.
Wzrostowa tendencja popytu na drób utrzyma się, jak można przypuszczać, także
i w 2001 roku, czemu sprzyjać będzie przewidywane zwiększenie się produkcji
i podaży drobiu i drożenie mięsa czerwonego. Ocenia się, że w 2001 roku
konsumpcja mięsa drobiowego wyniesie 14,3 kg i będzie o ok. 1% większa niż w
2000 roku. O skali jej rzeczywistego wzrostu decydować będą relacje cen
drobiu do mięsa czerwonego oraz tempo wzrostu dochodów ludności i zmiany
struktury kosztów utrzymania, w tym zwłaszcza wydatków stałych związanych z
finansowaniem usług bytowych, istotnie obciążających budżety rodzin.
Tabela 7
Przeciętne miesięczne spożycie mięsa, podrobów i przetworów mięsnych (w kg na 1 osobę w gospodarstwach domowych ogółem) oraz jego struktura (w %).
Wyszczególnienie | Spożycie | Struktura | |||
I - VI 1999 (a) |
I - VI 2000 (b) |
Wskaźnik zmian w % (b) | I - VI1 999 (b) |
I - VI 2000 (b) |
|
Mięso surowe wieprzowe Mięso surowe wołowe Mięso surowe cielęce Drób ogółem w tym: kury, koguty, kurczęta drób pozostały Pozostałe mięsa surowe i kości konsumpcyjne Podroby Przetwory mięsne w tym: wędliny drobiowe Razem mięso, podroby i przetwory |
1,29 0,32 0,05 1,28 1,11 0,17 0,20 0,15 2,21 0,14 5,50 |
1,20 0,31 0,04 1,26 1,11 0,15 0,19 0,14 2,20 0,14 5,34 |
93,0 96,9 80,0 98,4 100,0 88,2 95,0 93,3 99,5 100,0 97,1 |
23,5 5,8 0,9 23,3 20,2 3,1 3,6 2,7 40,2 2,5 100,0 |
22,5 5,8 0,7 23,6 20,8 2,8 3,6 2,6 41,2 2,6 100,0 |
a) dane GUS,
b) szacunki i obliczenia własne