Kury domowe pochodzą od czerwonego kura bankiva (Gallus gasllus), występującego na Półwyspie Indochińskim, Półwyspie Malajskim, na Filipinach i Sumatrze. Udomowienie kur nastąpiło 3000-1000 lat p.n.e. Kury zalicza się do rzędu kuraków i bażantowatych. Na świecie istnieje wiele ras kur różniących się wielkością, kształtem, masą ciała, barwą upierzenia, nieśnością, itp. Obecnie liczą się rasy wyspecjalizowane w określonym kierunku produkcji. Wyróżnia się trzy główne typy użytkowe kur, chociaż można wymienić także bojowce i kury ozdobne. W obrębie ras, między kurami a kogutami, występuje duży dymorfizm płciowy, wyróżniający się tym, że koguty są większe i barwniej upierzone, mają sierpówki (pióra ogona) i pióra siodła, mają większy grzebień i większe dzwonki, a na ich skokach występują ostrogi.
Kury, spośród wszystkich gatunków ptaków domowych, są gatunkiem najbardziej rozpowszechnionym i mającym największe znaczenie w produkcji jaj konsumpcyjnych i mięsa drobiowego.