Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kolejny skandal w branży spożywczej 

18 lipca 2002

Sprawa dotyczy holenderskiego mięsa drobiowego, w którym podczas badań wykryto ślady DNA pochodzącego od świń i bydła.

Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, iż sprowadzane z Ameryki Południowej i z Tajlandii – przez wiele holenderskich zakładów drobiarskich –  mięso z kurczaków,  było w Holandii faszerowane białkiem pochodzenia wieprzowego lub bydlęcego. Istnieje możliwość, że tą drogą mięso drobiowe może być skażone BSE.

Ponadto, wiele zakładów drobiarskich nie informowało klientów, co tak naprawdę zawierają sprzedawane przez nich produkty. Kontrole w Holandii ujawniły, iż na etykietach  nie są zaznaczone substancje, którymi "wzbogaca się", np. filety drobiowe. Ponadto,  są one sprzedawane jako oryginalne produkty holenderskie. W rzeczywistości filety te produkowane są z kurczaków pochodzących z Tajlandii i Brazylii. Holendrzy chcąc poprawić ich walory smakowe i konsystencję wstrzykują liczne substancje. Niestety etykiety milczą o tych "ulepszaczach".


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę