Polskie firmy drobiarskie mają szansę na zwiększenie eksportu swoich wyrobów na rynek unijny po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Warunkiem jest spełnienie wysokich wymogów jakościowych, sanitarnych i weterynaryjnych -uważa prezes Europejskiego Klubu Drobiarstwa (EPC) Gerhard Wagner.
"Po wejściu Polski do Unii Europejskiej polskim firmom z branży drobiarskiej będzie łatwiej konkurować na wspólnym rynku, ponieważ w tej branży działa on na zasadzie wolnego rynku. Polskimi atutami jest tańsze niż w Unii zboże na pasze oraz niższe koszty produkcji" - powiedział Wagner podczas poniedziałkowej konferencji prasowej w Nowym Sączu.
Według niego, zasadniczą kwestią będzie spełnienie przez nasze firmy wysokich wymagań jakościowych, sanitarnych i weterynaryjnych stawianych przez UE. "Polskie wyroby drobiowe są już teraz dobrze postrzegane na europejskim rynku" - zaznaczył.
Zdaniem Wagnera w najbliższych latach szczególnie chłonne na drób z Polski będą Niemcy, którzy są największym na świecie importerem mięsa drobiowego i wyrobów z niego. "Według przewidywań konsumpcja tych produktów będzie się w Niemczech jeszcze zwiększać" - ocenił.
Wiceprezes Krajowej Rady Drobiarstwa Antoni Rączka poinformował, że do momentu akcesji około 240 polskich firm drobiarskich powinno spełniać normy unijne, kolejne 40 firm uzyskało okres przejściowy do końca tego roku. Z kolei ponad 100 firm nie spełni unijnych norm sanitarno-ekologicznych i będą zmuszone do wygaszania produkcji.
Jego zdaniem branża ta przeżywa obecnie trudny okres, na który złożyła się kumulacja trzech negatywnych czynników: kilkudziesięcioprocentowy wzrost cen pasz, spowodowany niskimi zbiorami zbóż; wyczerpanie w styczniu bezcłowego kontyngentu na eksport mięsa drobiowego do krajów UE oraz zastąpienie mączki mięsno-kostnej jako źródła białka droższą soją.
"Słabością polskiego eksportu jest też niski udział wyrobów przetworzonych, ale po wejściu do Unii sytuacja ta powinna się zmienić" - powiedział Rączka.
Polska jest największym producentem mięsa drobiowego i wyrobów z niego spośród państw przystępujących do UE. Obecnie w naszym kraju produkuje się około 900 tys. ton mięsa drobiowego, z czego 100 tys. ton eksportuje się głównie do krajów unijnych.