Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Co wpływa na zdrowie kurczaków w fermach drobiarskich?

27 stycznia 2004

To wcale nie stłoczenie drobiu na fermach ma największy wpływ na zdrowie i śmiertelność kurczaków - twierdzą brytyjscy naukowcy.

Fermy drobiu są oskarżane o niehumanitarne traktowanie zwierząt - przede wszystkim o gigantyczne stłoczenie kurczaków na małej powierzchni. Unia Europejska, naglona apelami obrońców praw zwierząt, przygotowuje właśnie nowe przepisy, ograniczające liczbę ptaków na metr kwadratowy fermy. Może jednak trafić kulą w płot. Tak wynika z bezprecedensowej próby wyjaśnienia, czego nie lubią kurczaki, jaką podjął zespół brytyjskich naukowców kierowany przez Mariana Dawkinsa z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

W badaniach zgodziło się wziąć udział 10 firm drobiarskich, hodujących łącznie 2,7 mln ptaków, które w swoich fermach zmieniały zagęszczenie w zależności od życzeń badaczy. Ku zdumieniu wszystkich - i producentów, i naukowców - okazało się, że stopień stłoczenia miał mniejszy wpływ na zdrowie i śmiertelność kurczaków, niż się spodziewano. Oczywiście, w większym ścisku wolniej rosły i były słabsze. Jednak o wiele większy wpływ na ich zdrowie miała temperatura, wilgotność oraz stężenia amoniaku w powietrzu. Prawo ograniczające zagęszczenie kurczaków w drastyczny sposób dotknie europejskich hodowców drobiu, ale wcale nie poprawi warunków życia ptaków - konkludują badacze w "Nature".


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę