Według wstępnych danych Czeskiego Urzędu Statystycznego, wartość czeskiego importu żywności z Polski w okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2015 roku w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego, wzrosła o prawie 22 proc. i wyniosła 1,1 mld euro.
Największy udział w czeskim imporcie z naszego kraju miała w tym okresie kawa, herbata, kakao, przyprawy korzenne i wyroby z nich (24 proc.), mięso i wyroby mięsne (22,9 proc.), wyroby mleczne i jaja (14,2 proc.), zboża i wyroby ze zbóż (10,8 proc.), oraz warzywa i owoce (10,0 proc.).
Najniższy udział miały zwierzęta żywe (0,5 proc.), cukier, wyroby z cukru i miodu (2,4 proc.) oraz ryby (2,5 proc.).
Największy wzrost wartości importu z Polski - w porównaniu do pierwszych jedenastu miesięcy roku poprzedniego - odnotowano w przypadku kawy, herbaty oraz kakao. Tych produktów Czesi kupili aż o 126,4 proc. więcej. Z kolei największe spadki wartości importu odnotowano w przypadku cukru i wyrobów z cukru i miodu (o 4 proc.).
(PAP)