Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

ARR przyjmuje już wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

11 stycznia 2016
ARR przyjmuje już wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny
PAP / Tomasz Gzell

Agencja Rynku Rolnego przyjmuje już od przedsiębiorców wnioski o unijne dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Jak poinformowała w piątek, od 4 stycznia zarejestrowała 22 ważne wnioski od sześciu firm, opiewające w sumie na 1593 tony mięsa wieprzowego.

Agencja podkreśliła, że największym zainteresowaniem cieszy się 150-dniowy okres przechowywania - skierowano tam 1082 tony mięsa. Na okres 90 dniowy zawnioskowano 490 ton mięsa, a na 120-dniowy - 21 ton.

"Zainteresowanie mechanizmem wśród przedsiębiorców jest bardzo duże. Odbieramy wiele telefonów z pytaniami. Wyjaśniamy warunki, pomagamy w wypełnianiu dokumentów" - podała ARR.

Agencja podkreśliła, że dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny stanowią jeden z mechanizmów interwencyjnych na unijnym rynku mięsa. ARR zajmuje się jego realizacją na terenie Polski.

Dopłatami do prywatnego przechowywania objęte jest mięso dobrej jakości handlowej, pochodzące od zwierząt, których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE, utrzymywanych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami weterynaryjnymi, ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni i których ubój nie nastąpił w wyniku działań nadzwyczajnych (np. z konieczności) oraz nie posiada cech dyskwalifikujących je do przechowywania lub spożycia po uprzednim przechowywaniu.

Przechowywane mogą być tusze i półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych przez okres 90, 120 lub 150 dni.

Minimalna ilość wieprzowiny, jaka może zostać objęta umową na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi 10 ton dla produktów bez kości, 15 ton dla pozostałych produktów.

O dopłaty mogą ubiegać się przedsiębiorcy, którzy mają siedzibę w UE, są płatnikami VAT, zapewniają chłodnię do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski i są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców ARR.

Warunkiem przystąpienia do mechanizmu jest - jak tłumaczy agencja - rejestracja przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR, złożenie zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20 proc. wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się przedsiębiorca, oraz złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję.

Wnioski przyjmuje centrala Agencji Rynku Rolnego w Warszawie.

(PAP)


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Surowe przepisy chronią jakość i bezpieczeństwo upraw Aby nawozy mogły pojawić s...

Wczesne etapy wegetacji rzepaku ozimego co prawda przebiegały w sprzyjających wa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę