Przerób rzepaku w 2020 roku w zrzeszonych w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłoczniach wyniósł łącznie 3,15 mln ton wobec 2,96 mln ton nasion w...
Tematem posiedzenia Podkomisji stałej do spraw biogospodarki i innowacyjności w rolnictwie były szanse dla polskiego rolnictwa związane z propozycjami zmian do ...
Rodzime białko roślinne jako czynnik bezpieczeństwa białkowego kraju w świetle wyników badań Programu Wieloletniego 2016-2020. Webinar pod tym tytułem odbył się...
Zgodnie wytycznymi Komisji Europejskiej przedstawionymi w Komunikacie z dnia 15 października 2020 r. do Parlamentu Europejskiego i Rady „Gotowość w obszarze...
Zgodnie z prognozą USDA (U.S. Department of Agriculture) z 10 listopada br. światowa produkcja nasion i owoców najważniejszych roślin oleistych w sezonie...
W dniu 23 listopada 2020 roku, w uznaniu dla wybitnych osiągnięć we wdrażaniu wyników badań naukowych do praktyki rolniczej, przynoszących wymierne efekty eko...
20 listopada br. Komisja Europejska opublikowała projekt aktu delegowanego doprecyzowującego zakres tzw. „zielonych inwestycji” w rozumieniu rozporządzenia...
Tegoroczne zbiory rzepaku ozimego są już za nami. Początek minionego sezonu charakteryzował się łagodnym przebiegiem warunków pogodowych. Jego koniec był...
Według Federalnego Urzędu Statystycznego w Niemczech w 2020 r. zebrano około 94 100 ton soi, czyli więcej niż w poprzednich latach. W porównaniu z rokiem...
„Płynne złoto”, które z roku na rok coraz chętniej używane jest przez osoby, świadomie dbające o zdrowie całej rodziny.