W pierwszych 10 miesiącach 2015 roku wywóz polskiego cukru obniżył się w relacji rocznej, jednocześnie jego przywóz uległ głębokiej redukcji. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie i poprawiło się w relacji rocznej.
Eksport zmniejszył się dynamiczniej wartościowo niż ilościowo, podobnie było w przypadku spadku importu. Należy to łączyć z obniżką cen. Warto zauważyć, że wyniki za pierwsze półrocze wykazywały mniejsze spadki wywozu w relacji rocznej, ale załamanie importu było wówczas głębsze–przywóz nieco przyspieszył w drugiej połowie roku, a wywóz wyhamował.W pierwszych 10 miesiącach 2015 roku eksport cukru z Polski wyniósł 343,8 tys. ton, a jego wartość 151,6 mln €. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 12 i 19%. Średnia wartość eksportu obniżyła się o 9% do 441 €/t, czyli do około 1,84zł/kg.
Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 69% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 473 €/t (-12% r/r), czyli po ~1,97zł/kg.
Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 371 €/t (+10% r/r), czyli po ~1,55 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Grecja, Litwa i Łotwa, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Liban.
FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW