MERCOSUR1
TSW_XV_2025

IERiGŻ: wzrost cen żywności w '17 umiarkowany, choć z dużym wpływem na CPI

12 kwietnia 2017
IERiGŻ: wzrost cen żywności w '17 umiarkowany, choć z dużym wpływem na CPI
PAP / Leszek Szymański

Wzrost cen żywności w 2017 r. będzie umiarkowany, ale ze względu na duży udział w koszyku inflacyjnym, żywność będzie głównym czynnikiem zwiększającym inflację w gospodarce - wynika z miesięcznego raportu IERiGŻ.

"Rośnie dynamika cen detalicznych żywności, po wielu miesiącach jej relatywnego tanienia. Wzrostowi cen żywności sprzyja poprawa sytuacji na rynku pracy i wyższe dochody konsumentów. Znacznie niższa dynamika sprzedaży żywności niż sprzedaży ogółem wskazuje jednak, że wzrost cen detalicznych żywności w 2017 r. może być umiarkowany, aczkolwiek obecnie żywność jest głównym czynnikiem zwiększającym inflację, ze względu na jej wysoki udział w koszyku wydatków gospodarstw domowych" - napisano w raporcie.

W ocenie Instytutu, rosnące ceny surowców, zwłaszcza energetycznych, oraz wyższe koszty produkcji nawozów, zwłaszcza azotowych, będą stymulować wzrost cen środków produkcji, mimo ograniczonego popytu spowodowanego niższymi cenami większości podstawowych surowców rolniczych, w tym zwłaszcza zbóż i pozostałych surowców roślinnych.

"W tej sytuacji spodziewać się można umiarkowanego wzrostu cen środków produkcji, mimo wiosennego ożywienia popytu i rozpoczęcia nowego sezonu wegetacyjnego" - napisano.

Z raportu wynika, że utrzymują się niskie ceny zbóż.

"Rekordowe zapasy oraz coraz wyższe szacunki światowych zbiorów zbóż w sezonie 2016/17, przy braku większych zagrożeń dla nowych zbiorów utrzymują ceny zbóż na niskim poziomie, także na rynku krajowym. Zwłaszcza, że maleje opłacalność eksportu oraz podaż, głównie pszenicy, ze zbiorów 2016" - napisano.

"Przełomu cenowego jednak nie będzie do nowych zbiorów, mimo obserwowanego w ostatnich tygodniach wzrostu krajowych cen zbóż" - dodano.

W najbliższych miesiącach można spodziewać się zbliżonych rynkowych uwarunkowań produkcji rolniczej.

"Sprzyjać temu powinny rosnące wraz z poprawą sytuacji dochodowej konsumentów ceny detaliczne żywności, poprawa koniunktury na światowych rynkach surowcowych, a także sezonowe spadki podaży większości produktów roślinnych i możliwe sezonowe wzrosty cen skupu trzody chlewnej i drobiu" - dodano.

(PAP Biznes)


POWIĄZANE

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę