Kuchnia polska to źródło wielu ciekawych tajemnic, które chętnie odkrywają dzieci. Dlatego Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego zorganizował cykl zajęć edukacyjnych skierowanych dla uczniów klas I-III szkół podstawowych z województwa lubuskiego, by zwrócić uwagę na żywienie dzieci, które przebywając poza domem samodzielnie dokonują wyborów kulinarnych, ale czy zawsze prawidłowych?
W dniu 12 października br. pierwsze tego typu warsztaty zostały zrealizowane w gospodarstwie rolno agroturystycznym pani Jolanty Filipowicz pod nazwą „Koziołek Suchodołek w Nowej Zagrodzie” w Suchodole .
Celem warsztatów była promocja produktów rolno-spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów ekologicznych, oraz kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych.
Pani Jolanta Filipowicz, właścicielka gospodarstwa agroturystycznego, przygotowała dla dzieci wiele atrakcji. Wycieczka edukacyjna rozpoczynała się zwiedzaniem gospodarstwa, gdzie uczniowie mogli zobaczyć pracownię małego ogrodnika oraz odwiedzić zagrodę „rogatą duszę Koziołka Suchodołka” i poznać wszystkie zwierzęta mieszkające w gospodarstwie .Podczas zajęć w „laboratorium smaku” zorganizowano również warsztaty kulinarne, podczas których dzieci przygotowywały ekologiczne śniadanko, gdzie dzieci same przygotowywały prawdziwe masło, kanapeczki z twarożkiem i warzywami, a także domowymi konfiturami. Uczniowie podeszli do zadania z wielkim zaangażowaniem. Dzieci miały także okazję skosztować produkowanych na miejscu wyrobów ekologicznych, np. chleba wieloziarnistego i napojów ziołowych i warzywno - owocowych.
Na zakończenie pracownicy Oddziału Terenowego ARR w Gorzowie Wlkp. przygotowali quiz na temat znajomości programu zasad zdrowego odżywiania, znajomości zdrowych, ekologicznych produktów i ich korzyści dla dzieci w nim uczestniczących. W nagrodę za bardzo dobre odpowiedzi dzieci otrzymały upominki.
Spotkanie służyło promocji programu prospołecznych realizowanych przez ARR i spotkało się z uznaniem ze strony uczestników. Świadczy o tym prośba uczniów o zorganizowanie kolejnego przedsięwzięcia zachęcającego do spożywania owoców i warzyw, a tym samym zmiany nawyków żywieniowych wśród najmłodszych.