W dniu 22 października 2015 r. w Szkole Podstawowej w Dobrzykowicach odbyła się impreza poświęcona zdrowemu odżywianiu pod hasłem: „Warzywno-owocowy zawrót głowy”. Celem jej było uświadomienie dzieciom zasad zdrowego odżywiania oraz korzyści z nich wynikających. Przedsięwzięcie było realizowane w ramach udziału szkoły w programie: „Owoce i warzywa w szkole”.
Impreza rozpoczęła się od prezentacji, przez dzieci uczestniczące w spotkaniu, utworów o tematyce owocowo – warzywnej. Uczniowie przebrani za różne warzywa i owoce zaprezentowali całą paletę wierszy, piosenek i rymowanek o witaminach i minerałach zawartych w warzywach i owocach.
Kolejnym punktem programu było rozstrzygnięcie konkursu na najładniejsze przebranie przedstawiające wybrane warzywo lub owoc. Nowością w tegorocznym „Warzywno-owocowy zawrocie głowy” była prezentacja prac plastycznych wykonanych z owoców i warzyw. Autorzy nagrodzonych prac plastycznych i strojów otrzymali nagrody ufundowane, między innymi, przez OT ARR we Wrocławiu, które wręczał pracownik Oddziału.
Następnie dzieci wzięły udział w warsztatach kulinarnych, podczas których przygotowywały zdrowe i kolorowe potrawy z owoców i warzyw. Na zakończenie warsztatów uczniowie każdej klasy zaprezentowali przygotowane przez siebie potrawy. Prezentację uzupełniły opowiadania i ciekawostki na temat użytych owoców i warzyw.