Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Warsztaty wędzenia w Czarnówku

30 października 2015
Drugie już w tym roku przygotowane przez Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gdyni warsztaty wędzenia odbyły się 21 października w Czarnówku (powiat Lęborski) w gospodarstwie Pani Danuty Herthy. Zajęcia prowadzone są przez wybitnych Mistrzów Kuchni Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego oraz Sekretarza SKP Andrzeja Ławniczaka.

W Czarnówku kucharze otrzymali wyjątkowe wsparcie w osobie Prezesa ARR Radosława Szatkowskiego, który pomagał kucharzom w sprawianiu, marynowaniu i wędzeniu sztuk morskich i słodkowodnych. Atrakcją było przygotowanie dwóch potraw wykorzystujących wędzone ryby. Zaserwowano tatara z łososia bałtyckiego oraz sałatkę warzywną z wędzonym pstrągiem. Warsztaty spinał wykład dotyczący sztuki wędzenia który przeprowadził Mistrz Szulborski. Po części teoretycznej nastąpiła degustacja uwędzonych pstrągów, łososi, śledzi i sielaw.

Na spotkaniu w Czarnówku obecni byli lokalni drobni wytwórcy żywności naturalnej oraz pasjonaci tradycyjnych metod konserwowania żywności z terenu powiatu lęborskiego. W organizacji wydarzenia pomogło lęborskie Biuro Powiatowe Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku.

POWIĄZANE

Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy zakończył cykl spotkań eduka...

Ekologiczne gospodarowanie było inspiracją do zorganizowania przez Wielkopolski ...

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło 10 listopada 2015 roku do kons...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę