Drugie już w tym roku przygotowane przez Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gdyni warsztaty wędzenia odbyły się 21 października w Czarnówku (powiat Lęborski) w gospodarstwie Pani Danuty Herthy. Zajęcia prowadzone są przez wybitnych Mistrzów Kuchni Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego oraz Sekretarza SKP Andrzeja Ławniczaka.
W Czarnówku kucharze otrzymali wyjątkowe wsparcie w osobie Prezesa ARR Radosława Szatkowskiego, który pomagał kucharzom w sprawianiu, marynowaniu i wędzeniu sztuk morskich i słodkowodnych. Atrakcją było przygotowanie dwóch potraw wykorzystujących wędzone ryby. Zaserwowano tatara z łososia bałtyckiego oraz sałatkę warzywną z wędzonym pstrągiem. Warsztaty spinał wykład dotyczący sztuki wędzenia który przeprowadził Mistrz Szulborski. Po części teoretycznej nastąpiła degustacja uwędzonych pstrągów, łososi, śledzi i sielaw.
Na spotkaniu w Czarnówku obecni byli lokalni drobni wytwórcy żywności naturalnej oraz pasjonaci tradycyjnych metod konserwowania żywności z terenu powiatu lęborskiego. W organizacji wydarzenia pomogło lęborskie Biuro Powiatowe Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku.