Szkolenia dla szefów stołówek szkolnych i intendentów
19 listopada 2015
W dniach 26.10. w Hotelu Artis w Sitańcu k/Zamościa, 27.10 w Hotelu Capitol w Białej Podlaskiej, 30.10. w Hotelu Lwów w Chełmie i 3.11. br. w Hotelu Europa w Lublinie odbyły się szkolenia dla intendentów i szefów stołówek szkolnych. Szkolenia na zlecenia Agencji Rynku Rolnego Oddziału Terenowego w Lublinie przeprowadziła firma Euro-Med Marcin Mandryk.
Tematem przewodnim było przekazanie najnowszych informacji dotyczących prawidłowego odżywiania dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych uwzględniających wymagania rozporządzenia Ministra Zdrowia. Uczestniczący w spotkaniach pracownik Sekcji Informacji i Promocji omówił unijne i krajowe systemy jakości żywności. Wykłady i prezentacje prowadzili także dietetyk oraz mistrz kucharski, który podpowiadał między innymi, jak można rozwiązać niektóre problemy z produktami niechętnie spożywanymi przez dzieci.
Uczestnicy szkolenia mieli możliwość zadawania wielu pytań do dietetyka i praktyka kuchni. Każdy uczestnik otrzymał materiały szkoleniowe, z przykładowymi jadłospisami i sposobami wyliczania zapotrzebowania energetycznego dla korzystających ze zbiorowego żywienia. Zainteresowanie tak dużej ilości chętnych do wzięcia udziału w szkoleniach zaskoczyło organizatorów, gdyż łącznie uczestniczyło w nich 137 osób.