Dnia 11 października br. w Szkole Podstawowej nr 20 w ramach odbywających się Targów Przemysłu Piekarniczego i Cukierniczego BAKPOL, w Lublinie odbyło się sympozjum edukacyjne dotyczące nauki w zawodach piekarz i cukiernik. Organizatorem sympozjum był Lubelski Klaster Branży Spożywczej oraz Lubelska Izba Rzemieślnicza.
W wydarzeniu wzięli udział: Rafał Floras przedstawiciel Marszałka Województwa Lubelskiego, Marta Wcisło – radna miasta Lublin, Marzanna Kondratowicz Kuratorium Oświaty w Lublinie, Jadwiga Piotrowicz prezes Lubelskiego Klastra Branży Spożywczej, Wiesław Kucia Mistrz Polski Piekarzy, Kinga Ostrowska dyrektor Szkoły Podstawowej nr 20, dr Krystyna Jarosz technolog piekarstwa, Monika Soszyńska Przegląd Piekarniczy. Agencję Rynku Rolnego reprezentowała Anna Kowalczyk – Szot kierownik Sekcji Informacji i Promocji.
W czasie spotkania omawiano sytuację na rynku zatrudnienia piekarzy i cukierników, problemy z kształceniem uczniów w kierunku tych zawodów a także fakty i mity diety uwzględniającej i nieuwzględniającej pieczywo. Wykłady prowadzili: dr Krystyna Jarosz, Wiesław Kucia, Marta Wcisło. Informacje o roli Agencji Rynku Rolnego i działaniach propagujących produkty regionalne i tradycyjne oraz systemy jakości żywności przedstawiła Anna Kowalczyk – Szot. Dyrektor Oddziału Terenowego ARR w Lublinie ufundował drobne nagrody dla uczniów - uczestników warsztatów piekarniczych z Mistrzem Polski Piekarzy.