Konferencja „Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży”
11 listopada 2015
W dniach 5 i 6 listopada bieżącego roku w Szkole Podstawowej nr 3 w Zgorzelcu oraz Szkole Podstawowej nr 5 w Bolesławcu odbyła się konferencja „Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży”. Organizatorem spotkania było Krajowe Stowarzyszenie Pomocy Szkole.
Na konferencję zaproszono nauczycieli wszystkich typów szkół z powiatu zgorzeleckiego i bolesławieckiego, tj. przedszkoli, szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych.
Otwarcia konferencji oraz przedstawienia jej celów dokonała Zofia Grzebisz-Nowicka przewodnicząca Krajowego Stowarzyszenia Pomocy Szkole. Tytułowy wykład wygłosiła Aleksandra Cichocka – dietetyk, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. W wystąpieniu omówiła poszczególne piętra piramidy żywienia, podkreślając ważną rolę produktów mlecznych w diecie dzieci. Przedstawiła również propozycje posiłków zawierających pełną zalecaną dawkę wapnia, które przygotowano w oparciu o produkty mleczne.
Jako kolejny zabrał głos pracownik OT ARR we Wrocławiu, który omówił założenia i realizację programów „Mleko w szkole” i „Owoce i warzywa w szkole”. Przekazał również uczestnikom biuletyny i broszury informacyjne o działalności ARR. Konferencję zakończyły pytania do prelegentów.