CYKL WARSZTATÓW EDUKACYJNO – KULINARNYCH ”I DZIEWCZYNY I CHŁOPAKI PRAGNĄ POZNAĆ ZDROWIA SMAKI”
11 listopada 2015
28 października 2015 Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Kielcach zakończył warsztaty w ramach VI cyklu edukacyjno-kulinarnego dla dzieci klas I-III ze świętokrzyskich szkół podstawowych pod hasłem „I dziewczyny i chłopaki pragną poznać zdrowia smaki”. Tegoroczne warsztaty przeprowadzono w 30 szkołach ze wszystkich powiatów województwa świętokrzyskiego, przeprowadzała je firma Avangarda z Gorzowa Wielkopolskiego.
Głównym celem warsztatów było uświadomienie dzieciom jak ważne jest zdrowe odżywianie. Kształtowanie w nich odpowiednich postaw i nawyków żywieniowych oraz poczucia odpowiedzialności za własne zdrowie, aby przeciwdziałać nadwadze i otyłości. Ponadto, celem zajęć było przekonanie dzieci do jedzenia produktów o wysokiej wartości odżywczej oraz pokazanie, że przygotowywanie zdrowych posiłków nie jest wcale trudne.
Warsztaty rozpoczynał wykład dotyczący zdrowego odżywiania, dzieci zostały zapoznane z korzyściami wynikającymi ze spożywania warzyw i owoców. Po wnikliwej analizie piramidy zdrowia dzieci dowiedziały się, skąd organizm czerpie najwięcej energii i dlaczego należy ją uzupełniać; dostrzegły wartości odżywcze owoców i warzyw; zrozumiały, jakie znaczenie ma spożywanie produktów będących źródłem wapnia. Prowadzący zwrócił uwagę uczniów na zagrożenia płynące
z niewłaściwych wyborów żywieniowych. Uczniowie zrozumieli jak ważne znaczenie dla właściwego rozwoju ma sport i codzienna aktywność.
W następnym etapie zajęć uczniowie aktywnie uczestniczyli w przygotowaniu soków, sałatek owocowo-warzywnych i kanapek czy koreczków owocowych. Dzieci wraz z nauczycielami z radością i wielkim zaangażowaniem pracowały przygotowując posiłki. Były one kolorowe, estetycznie wykonane i ładnie podane.
Na zakończenie wszyscy z ogromnym apetytem degustowali przygotowane smakołyki, które były smaczniejsze niż zwykle, bo sporządzone własnoręcznie. Każdy uczestnik warsztatów kulinarnych otrzymał od przedstawicieli ARR dyplomy oraz drobne upominki, które mają przypominać dzieciom o zdrowym odżywianiu.
Warsztaty edukacyjno-kulinarne odbyły się w następujących placówkach:
Publiczna Szkoła Podstawowa w Wojciechowicach,
Szkoła Podstawowa w Lipniku,
Publiczna Szkoła Podstawowa w Wymysłowie,
Publiczna Szkoła Podstawowa im. Legionów Polskich w Okole,
Publiczna Szkoła Podstawowa w Borkowie,
Publiczna Szkoła Podstawowa w Dziurowie,
Szkoła Podstawowa w Jadownikach,
Szkoła Podstawowa w Brzezinkach,
Szkoła Podstawowa im. 3 Pułku Piechoty Legionów Armii Krajowej w Sorbinie,
Szkoła Podstawowa w Kozubowie,
Szkoła Filialna w Gartatowicach,
Szkoła Podstawowa w Brzostkowie.
Szkoła Podstawowa nr 3 w Busku Zdroju,
Samorządowa Szkoła Podstawowa w Dobiesławicach,
Samorządowa Szkoła Podstawowa im. Ks. Władysława Latosa w Kamieńczycach,
Szkoła Podstawowa w Złotnikach,
Szkoła Podstawowa w Żarczycach Dużych,
Publiczna Szkoła Podstawowa im. Stefana Żeromskiego w Fałkowie,
Szkoła Podstawowa w Zespole Przedszkolno-Szkolnym w Kluczewsku,
Szkoła Podstawowa im. Wincentego Przybyszewskiego w Bebelnie,
Publiczna Szkoła Podstawowa im. Stanisława Staszica w Rudkach,
Szkoła Podstawowa w Woli Kopcowej,
Publiczna Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki w Koniemłotach,
Samorządowa Szkoła Podstawowa im. Wojska Polskiego w Wodzisławiu,
Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Mściowie,
Szkoła Podstawowa w Darominie,
Szkoła Podstawowa im. Gen. Władysława Sikorskiego w Woli Jachowej,
Szkoła Podstawowa im. Stefana Żeromskiego w Strawczynie,
Szkoła Podstawowa w Kapałowie,
Szkoła Podstawowa w Zaleziance.
We wszystkich warsztatach udział wzięło 1280 dzieci.