Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zielona Księga

2 czerwca 2009
Unijni producenci żywności mają powody do zadowolenia, bo nie raz udowodnili, że wytwarzane przez nich towary są bardzo dobrej jakości.
Problem w tym, że nie zawsze potrafią przekonać do nich konsumentów. Jak usprawnić komunikację i skierować do klientów pełny i zrozumiały przekaz?

Na te pytania miała odpowiedzieć tak zwana Zielona Księga , którą Komisja Europejska opublikowała w październiku zeszłego roku. Na postawione w niej pytania zebrano prawie 600 opinii.

Wniosków jest dużo, ale na czele znajdują się te, związane z lepszą informacją o produktach. Komisja proponuje, by przy oznakowaniu żywności dodawane były informacje o miejscu uprawy surowców rolnych.

Poprawy wymaga także system znakowania żywności ekologicznej i tradycyjnej.

Pierwszym krokiem może być nowe, ekologiczne logo, które będzie obowiązywało w Unii od połowy 2010 roku.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę