Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wzrost eksportu mięsa z Niemiec

4 grudnia 2008
Wartość mięsa eksportowanego z Niemiec w pierwszym półroczu 2008 roku była o 25,5% większa niż rok wcześniej. Osiągnęła ona 3,35 mld euro. W tym wartość eksportowanej wieprzowiny wyniosła blisko 2 mld euro. Dzięki rosnącym zewnętrznym rynkom zbytu niemiecka produkcja mięsa rośnie mimo stagnacji krajowego popytu.
Ostatnio lista importerów niemieckiego mięsa zwiększyła się o RPA i Japonię, a także Chiny. Ocenia się, że chińskie zapotrzebowanie na wieprzowinę wzrośnie do 2015 r. o 17 mln ton. W ciągu najbliższych 10 lat roczne spożycie tego mięsa na osobę zwiększy się w tym kraju o 10 kg. Podjęte zostały starania o wejście Niemiec na rynek południowo koreański. Związki zawodowe rolników popierają te działania, ale uskarżają się, że zakaz importu pasz zawierających rośliny transgeniczne zmniejsza konkurencyjność niemieckich producentów. Według oceny Komisji Europejskiej polityka ta może spowodować spadek produkcji wieprzowiny o 35%.



POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę