Wartość mięsa eksportowanego z Niemiec w pierwszym półroczu 2008 roku była o 25,5% większa niż rok wcześniej. Osiągnęła ona 3,35 mld euro. W tym wartość eksportowanej wieprzowiny wyniosła blisko 2 mld euro. Dzięki rosnącym zewnętrznym rynkom zbytu niemiecka produkcja mięsa rośnie mimo stagnacji krajowego popytu.
Ostatnio lista importerów niemieckiego mięsa zwiększyła się o RPA i Japonię, a także Chiny. Ocenia się, że chińskie zapotrzebowanie na wieprzowinę wzrośnie do 2015 r. o 17 mln ton. W ciągu najbliższych 10 lat roczne spożycie tego mięsa na osobę zwiększy się w tym kraju o 10 kg. Podjęte zostały starania o wejście Niemiec na rynek południowo koreański. Związki zawodowe rolników popierają te działania, ale uskarżają się, że zakaz importu pasz zawierających rośliny transgeniczne zmniejsza konkurencyjność niemieckich producentów. Według oceny Komisji Europejskiej polityka ta może spowodować spadek produkcji wieprzowiny o 35%.