Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wykorzystanie antybiotyków w paszach w Danii

30 października 2009
O 19% wzrosło wykorzystanie antybiotyków wśród hodowców trzody chlewnej w Danii (badany okres 2001–2008). Dotyczy to zwłaszcza tetracykliny, której zużycie u warchlaków w latach 2003–2008 wzrosło o 118%, a u tuczników – o 50%. Głównym źródłem zwiększonego zastosowania antybiotyków u trzody jest nielegalne stosowanie antybiotyków w paszach przeznaczonych dla tych grup zwierząt.
Pozostałości antybiotyków w spożywanym przez ludzi mięsie i przetworach, nie pozostają bez wpływu na funkcjonowanie i zdrowie naszych organizmów. Może to powodować uodparnianie się atakujących organizm człowieka bakterii chorobotwórczych, co wywołuje nieskuteczność późniejszego leczenia ludzi antybiotykami. Resztki antybiotyków w mięsie mogą być również przyczyną dużych strat wśród tzw. antagonistycznej mikroflory jelitowej, biorącej udział w trawieniu pokarmu.



POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę