O 19% wzrosło wykorzystanie antybiotyków wśród hodowców trzody chlewnej w Danii (badany okres 2001–2008). Dotyczy to zwłaszcza tetracykliny, której zużycie u warchlaków w latach 2003–2008 wzrosło o 118%, a u tuczników – o 50%. Głównym źródłem zwiększonego zastosowania antybiotyków u trzody jest nielegalne stosowanie antybiotyków w paszach przeznaczonych dla tych grup zwierząt.
Pozostałości antybiotyków w spożywanym przez ludzi mięsie i przetworach, nie pozostają bez wpływu na funkcjonowanie i zdrowie naszych organizmów. Może to powodować uodparnianie się atakujących organizm człowieka bakterii chorobotwórczych, co wywołuje nieskuteczność późniejszego leczenia ludzi antybiotykami. Resztki antybiotyków w mięsie mogą być również przyczyną dużych strat wśród tzw. antagonistycznej mikroflory jelitowej, biorącej udział w trawieniu pokarmu.