W tabeli poniżej zestawiono normy zawierające szczegółowe wymagania dla owoców i warzyw (z numerami rozporządzenia Komisji i dziennika urzędowego Unii Europejskiej, w którym je ogłoszono).
OWOCE |
Rozporządzenie Komisji |
Brzoskwinie | 1107 / 91 - OJ L110 z 1.05.91 r |
Cytrusy | 920 / 89 OJ L97 z 11.04.89 r |
Jabłka i gruszki | 920 / 89 OJ L97 z 11.04.89 r. zał. II z ostatnią zmianą według 3185 / 92 - OJ L317 z 31.10.92 r. |
Kiwi | 410 / 90 - OJ L43 z 17.02.90 r. ze zmianą według 305 / 92 - OJ L z 8.02.92 r. |
Morele | 1108 / 91 - OJ L110 z 1.05.91 r. |
Śliwki | 1591 / 87 – OJ L146 z 6.06.87 r. |
Truskawki | 899 / 87 - OJ L88 z 31.03.87 r., zał. II ze zmianą według 1435 / 91 - OJ L137 z 31.05.91.r. |
Winogrona | 1730 / 87 - OJ L163 z 23.06.87 r. z ostatnią zmianą według 1675 / 92 - OJ L176 z 30.06.92 r. |
Czereśnie i wiśnie | 899 / 87 OJ L88 z 31.03.87 r. |
WARZYWA |
|
Bakłażany | 1292 - OJ L129 z 15.05.81 r., zał. I |
Brukselka | 1581 / 87 - OJ L146 z 6.06.87 r., zał. I |
Cebula | 2213 / 83 - OJ L213 z 4.08.83 r., zał. I ze zmianą według 1654 / 87 - OJ L153 z 13.06.87 r. |
Cukinia | 1292 / 81 - OJ L129 z 15.05.81 r., zał. II |
Cykoria | 2213 / 83 - OJ L213 z 4.08.83 r., zał. II z ostatnią zmianą według 1872 / 91 - OJ L168 z 29.06.91 r. |
Czosnek | 10 / 65 - OJ L z 26.01.65 r., ze zmianą według 918 / 78 - OJ L119 z 3.05.78 r. |
Fasola szparagowa | 58 / 62 - OJ L z 15.06.62 r., zał. I / 4 |
Groch strączkowy | 58 / 62 - OJ L z 15.06.62 r., zał. I / 3 |
Kalafior | 23 / 62 - OJ L z 4.04.62 r. ze zmianą według 211 / 66 - OJ z 20.12.66 r. |
Kapusta | 1591 / 87 - OJ L146 z 6.06.87 r., zał. I |
Karczochy | 58 / 62 - OJ z 7.07.62 r., zał. I / 6 |
Marchew | 920 / 89 - OJ L z 11.04.89 r., zał. I ze zmianą według 293 / 92 - OJ L31 z 7.02.92 r. |
Ogórki | 1677 / 88 - OJ L150 z 16.06.88 r. |
Papryka | 79 / 88 OJ L10 z 14.01.88 r., zał. I ze zmianą według 1967 / 90 - OJ L178 z 11.07.90 r. |
Pomidory | 778 / 83 - OJ L86 z 31.03.83 r., z ostatnią zmianą według 1657 / 92 - OJ L172 z 27.06.92 r. |
Pory | 1076 / 89 - OJ L114 z 27.04.89 r. |
Sałaty i endywie | 79 / 88 - OJ L10 z 14.01.88 r., zał. I |
Selery liściowe | 1591 / 87 - OJ L146 z 6.06.87 r., zał. II |
Szparagi | 454 / 87 - OJ L52 z 27.02.92 r. |
Szparagi | 1591 / 87 - OJ L146 z 6.06.87 r., zał. II |
Wszystkie wymienione w tabeli normy jakościowe zawierają wymagania dla owoców
i warzyw dostarczanych konsumentowi w stanie świeżym (nie mają zastosowania
dla produktów przeznaczonych dla przetwórstwa).
Postanowienia norm zawierają:
Źródło: "Rynek rolny w świetle wymogów Unii Europejskiej" pod red. J. Małysza i T. Trziszki