Podstawę przepisów fitosanitarnych obowiązujących w UE przy obrocie roślinami 
  i niektórymi produktami pochodzenia roślinnego stanowi dyrektywa 77/93 z 31,01,1977 
  r. z późniejszymi zmianami z lat 1980 - 1996.
  Przepisy dyrektywy mają zabezpieczać kraje członkowskie przed wprowadzaniem 
  na obszar UE towarów porażonych szkodliwymi organizmami zwierzęcymi lub roślinnymi.
 W regulacjach jest mowa o szkodnikach roślin i produktów roślinnych oraz czynnikach 
  chorobotwórczych (wirusy, bakterie i grzyby).
  Dyrektywa odnosi się do roślin żywych, ich części oraz nasion. Przepisy tej 
  dyrektywy obejmują produkty pochodzenia roślinnego nie przetworzone lub przetworzone 
  w tylko nieznacznym stopniu; mają zastosowanie do świeżych owoców i warzyw, 
  wszystkich zbóż, roślin strączkowych oraz orzechów.
 Dyrektywa obejmuje wykaz szkodników i chorób, których wprowadzanie jest zakazane 
  we wszystkich krajach. Zakaz wprowadzania szkodników dotyczy form żywych oraz 
  ich wszelkich stadiów, martwych owadów i / lub ich części oraz inne znaki, że 
  produkty były narażone na działanie szkodników.