Podstawę przepisów fitosanitarnych obowiązujących w UE przy obrocie roślinami
i niektórymi produktami pochodzenia roślinnego stanowi dyrektywa 77/93 z 31,01,1977
r. z późniejszymi zmianami z lat 1980 - 1996.
Przepisy dyrektywy mają zabezpieczać kraje członkowskie przed wprowadzaniem
na obszar UE towarów porażonych szkodliwymi organizmami zwierzęcymi lub roślinnymi.
W regulacjach jest mowa o szkodnikach roślin i produktów roślinnych oraz czynnikach
chorobotwórczych (wirusy, bakterie i grzyby).
Dyrektywa odnosi się do roślin żywych, ich części oraz nasion. Przepisy tej
dyrektywy obejmują produkty pochodzenia roślinnego nie przetworzone lub przetworzone
w tylko nieznacznym stopniu; mają zastosowanie do świeżych owoców i warzyw,
wszystkich zbóż, roślin strączkowych oraz orzechów.
Dyrektywa obejmuje wykaz szkodników i chorób, których wprowadzanie jest zakazane
we wszystkich krajach. Zakaz wprowadzania szkodników dotyczy form żywych oraz
ich wszelkich stadiów, martwych owadów i / lub ich części oraz inne znaki, że
produkty były narażone na działanie szkodników.