Do lutego przyszłego roku, zakłady mięsne oraz mleczarnie będą mogły składać wnioski o przyznanie okresu przejściowego. Jest już prawie pewne, że takie firmy po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej będą miały prawo sprzedawać swoje towary na terenie całego kraju, oraz możliwość eksportu do krajów nie należących do Piętnastki.
Ostateczna lista firm przetwórczych, które chcą skorzystać z okresu przejściowego na stosowanie niektórych unijnych przepisów sanitarno-weterynaryjnych nie jest wciąż znana. Przedsiębiorcy nie mogą się zdecydować, gdyż wiąże się to ze sporymi ograniczeniami w sprzedaży towarów. Zakłady takie nie będą mogły sprzedawać swoich wyrobów na rynki państw Unii Europejskiej, a jedynie na tzw. rynek lokalny czyli na cały kraj.
Początkowo Piętnastka chciała, aby termin "rynek lokalny" oznaczał tylko możliwość sprzedaży w przyzakładowych sklepach. Jest duża szansa na to, że naszym negocjatorom uda się wywalczyć jeszcze więcej. Nasi weterynarze zapowiadają, że wszystkie firmy, które wystąpiły o okres przejściowy takie prawo otrzymają. Mleczarnie proces modernizacji będą musiały zakończyć 31 grudnia 2006 roku, a zakłady mięsne rok później. Jeżeli nie zdążą zostaną zamknięte.