Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Włoski ser kozi w rejestrze ChNP

30 kwietnia 2011
W Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 375/2011 z dn. 11 kwietnia br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Formaggella del Luinese" - podaje FAMMU/FAPA.
Specyficzny charakter produktu wynika ze ścisłego związku z obszarem geograficznym. „Formaggella del Luinese" jest serem produkowanym wyłącznie z surowego pełnotłustego mleka koziego pochodzącego od ras hodowanych we włoskiej prowincji Varese (znanej jako przedgórze Alp). Ich różnorodne żywienie nadaje mleku szczególne cechy organoleptyczne, które zapewniają wyprodukowanemu serowi jego charakterystyczny smak, delikatny zapach i aromat oraz wyraźną obecność mieszanej mikroflory mlekowej charakterystycznej dla tego twardego sera wytwarzanego w procesie koagulacji przez dodanie podpuszczki.
Dojrzewająca przez okres min. 20 dni Formaggella del Luinese ma cylindryczny kształt o średnicy 13-15 cm i zawiera min 45 proc. tłuszczu w suchej masie. Jest to 41 włoski ser, któremu nadano ten status. Rozporządzenie wchodzi w życie 20 dnia po jego opublikowaniu.



POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę