W Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 375/2011 z dn. 11 kwietnia br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Formaggella del Luinese" - podaje FAMMU/FAPA.
Specyficzny charakter produktu wynika ze ścisłego związku z obszarem geograficznym. „Formaggella del Luinese" jest serem produkowanym wyłącznie z surowego pełnotłustego mleka koziego pochodzącego od ras hodowanych we włoskiej prowincji Varese (znanej jako przedgórze Alp). Ich różnorodne żywienie nadaje mleku szczególne cechy organoleptyczne, które zapewniają wyprodukowanemu serowi jego charakterystyczny smak, delikatny zapach i aromat oraz wyraźną obecność mieszanej mikroflory mlekowej charakterystycznej dla tego twardego sera wytwarzanego w procesie koagulacji przez dodanie podpuszczki.
Dojrzewająca przez okres min. 20 dni Formaggella del Luinese ma cylindryczny kształt o średnicy 13-15 cm i zawiera min 45 proc. tłuszczu w suchej masie. Jest to 41 włoski ser, któremu nadano ten status. Rozporządzenie wchodzi w życie 20 dnia po jego opublikowaniu.