Wiśnia nadwiślanka - kolejny polski produkt z unijnym znakiem jakości
21 grudnia 2009
Komisja Europejska wpisała na listę „Chronionych Nazw Pochodzenia” polską wiśnię nadwiślankę. Wiśnia nadwiślanka jest jednym z typów „sokówki odroślowej” występujących w Polsce, który rozpowszechnił się w pasie nadwiślańskim (stąd jej nazwa). Wiśnia nadwiślanka wytwarzana jest na obszarze geograficznym obejmującym: w województwie mazowieckim, w powiecie lipskim, gminy Lipsko, Sienno oraz Solec n/Wisłą; w województwie świętokrzyskim, w powiecie opatowskim, gminy Ożarów i Tarłów; w województwie lubelskim, w powiecie kraśnickim, gminę Annopol.
Wiśnia nadwiślanka stanowi wyselekcjonowaną siewkę pochodzącą od wiśni karłowatej. Owoce są mniejsze od wiśni odmian uprawnych oraz ich mieszańców. Termin „sokówka” oznacza, że owoce służą głównie jako surowiec do wyrobu soków, ze względu na intensywną barwę miąższu a ich pestka jest ciemna, barwą zbliżona do miąższu.
Owoce wiśni nadwiślanki posiadają intensywną barwę od ciemnoczerwonej do bordowej, jednolitą na całej powierzchni. Są okrągłe, lekko spłaszczone. Miąższ jest w kolorze ciemnoczerwonym, jednolity w całej objętości owocu. Intensywna barwa utrzymuje się także po procesie przetwórczym. Owoc jest aromatyczny, smak i zapach są charakterystyczne dla wiśni, smak jest bardzo intensywny, lekko cierpki.