EUROPEJSKI PLAN DZIAŁANIA dla Żywności Ekologicznej i Rolnictwa to zbiór 21 inicjatyw, mających na celu rozwój rynku żywności ekologicznej oraz poprawę standardów.
21 inicjatyw to:
1) Kampania informacyjno-promocyjna
2) Internetowa baza norm prywatnych i krajowych w zestawieniu z normami wspólnotowymi
3) Ulepszenie gromadzenia danych statystycznych
4) Umożliwienie wsparcia krajowego dla sektora owoców i warzyw
5) Utworzenie bazy środków do celów marketingowych
6) pełne wykorzystanie przez państwa członkowskie, w ramach swoich programów rozwoju wsi, dostępnych instrumentów wspierania rolnictwa ekologicznego, na przykład poprzez rozwój narodowych i regionalnych Planów Działań,
7) Wzmocnienie badań w zakresie rolnictwa ekologicznego i ekologicznych metod produkcji
8) Zdefiniowanie podstawowych zasad rolnictwa ekologicznego
9) Zapewnienie integralności rolnictwa ekologicznego poprzez wzmacnianie norm i zachowywanie przewidzianych terminów zamknięcia okresów przejściowych.
10)Harmonizacja norm
11)Stworzenie niezależnego zespołu ekspertów doradztwa technicznego
12)Wyjaśnienie kwestii GMO w kontekście rolnictwa ekologicznego
13)Poprawa działania jednostek kontolujących i władz
14)Wypracowanie metod badawczych i analitycznych, które mogą być wykorzystane w rolncitwie ekologicznym
15)Zbadanie możliwości wykorzystania systemu identyfikacji działek rolnych ustanowionego na rzecz WPR, celem lokalizacji i monitoringu ziemi uprawianej ekologicznie.
16)Zapewnienie lepszej koordynacji pomiędzy jednostkami kontrolującymi
17)Opracowanie specjalistycznego systemu akredytacji jednostek kontrolujących
18)Publikacja corocznych raportów z działania krajowych jednostek kontrolujących
19)Działania zmierzające do włączenia na listę ekwiwalencji krajów trzecich
20)Systematyczne porównania pomiędzy wspólnotowymi normami w zakresie rolnictwa ekologicznego, wytycznymi Codex Alimentarius, oraz normami Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego
21)Wzmocnienie uznawania norm UE w zakresie rolnictwa ekologicznego i systemów kontroli w krajach trzecich, poprzez uzyskanie od Rady mandatu negocjacyjnego.
Zadaniem Planu jest realizacja takich działań, jak poprawa informacji na temat rolnictwa ekologicznego, uproszczenie pomocy publicznej w ramach rozwoju terenów wiejskich, poprawa standardów produkcji, czy też wsparcie badań w tym zakresie. Jest to wynik gwałtownego wzrostu liczby rolników produkujących ekologiczną żywność oraz zdecydowanych oczekiwań konsumentów w ostatnich kilku latach.