Kolejny krok w liberalizacji handlu między Izraelem a UE. Osiągnięto wstępne porozumienie w sprawie produktów rolnych i ryb.
Negocjacje dotyczące liberalizacji handlu między UE a Izraelem rozpoczęły się w 2005 roku, na podstawie tzw. Mapy Drogowej dla Rolnictwa.
Osiągnięte właśnie porozumienie oznacza pełną liberalizację dla 95% przetworzonych produktów rolnych. Pozostałe 5% - tzw. produkty wrażliwe - objęte zostały obniżonymi taryfami celnymi (wyroby cukiernicze, biszkopty, wermut, wina gronowe, kleje skrobiowe).
W przypadku warzyw, owoców oraz cukru zdecydowano zwiększyć bezcłowe limity. Utworzono również nowe dla jogurtów, mięsa owczego, winogron, mandarynek, truskawek, cytryn, pomarańcz, wiśni, brzoskwiń, wątróbki gęsiej, oliwek i oleju sojowego.
Porozumienie ma stworzyć nowe możliwości dla unijnych eksporterów, którzy do tej pory nie docierali na rynek izraelski. Izrael również uzyska większy dostęp do unijnego rynku.