“Rolnictwo ekologiczne. Dobre dla natury, dobre dla Ciebie” – ruszyła kampania Komisji Europejskiej, promująca ekologiczną produkcję żywności. Jej celem jest wzrost świadomości konsumentów, zwłaszcza dzieci i młodzieży, przy wyborze produktów żywnościowych.
Jednocześnie Komisja Europejska ogłosiła konkurs na logo rolnictwa ekologicznego oraz uruchomienie strony internetowej www.organic-farming.europa.eu, na której znaleźć można bezpłatne materiały promocyjne dla producentów żywności ekologicznej.
Popyt na produkty ekologiczne wzrasta, stąd coraz więcej producentów żywności ekologicznej. W roku 2005, w 25 państwach UE było ich 182,305 tysięcy – wzrost o 13,4% w porównaniu z 2004 rokiem. W zależności od państwa członkowskiego, liczba producentów żywności ekologicznej wzrosła od 5 do 30%. Rolnicze obszary ekologiczne stanowiły 3,9% gruntów uprawianych w UE – najwięcej w Austrii, Włoszech i Czechach.
Kampanię przygotowano z udziałem grupy ekspertów zajmujących się promocją rolnictwa ekologicznego. Jest ona jedną z 21 inicjatyw Europejskiego Planu Działania dla Żywności Ekologicznej i Rolnictwa Ekologicznego.