Jeden z największych producentów wyrobów garmażeryjnych w Polsce, firma Wakpol z Rudy Śląskiej pozytywnie przeszedł kontrolę weterynaryjną i tym samym uzyskał uprawnienia unijne.
Ogromnym wysiłkiem Zarządu Spółki oraz pracowników firmy zakład został w krótkim czasie rozbudowany, znacznie unowocześniony i dostosowany do wymogów Unii Europejskiej - w tej chwili produkuje ponad 40 ton wyrobów w oparciu o flaki wołowe i wieprzowe.
Wakpol Sp. z o.o. zamierza rozszerzyć swoje rynki zbytu na kraje Europy Środkowowschodniej i Zachodniej - głownie chcemy dotrzeć do klientów w Czechach, Słowacji, na Węgrzech oraz w Niemczech, gdzie tradycja spożywania flaczków jest głęboko zakorzeniona a istniejące duże skupiska polonijne są żywotnie zainteresowane dostępem do tradycyjnych domowych potraw.
W chwili obecnej zakład posiada ok. 2600 metrów kwadratowych pod dachem i zatrudnia prawie 80 osób. W skład kompleksu wchodzą m. in. chłodnie, zamrażalnie, gotowalnie, hale produkcyjne, pakowalnia, magazyny, kompleks biurowy.
Uwieńczeniem starań i wysiłków oraz wprowadzonych zmian są otrzymane ostatnio prestiżowe nagrody: Lider Jakości Żywności 2005 oraz Gazele Biznesu 2005.