W całym kraju w okresie od 3 do 14 marca inspektorzy z Unii Europejskiej przeprowadzą kontrole zakładów mięsnych w całym kraju, by stwierdzić w jakim stopniu zaawansowania są obecnie prace nad dostosowaniem się do unijnych wymogów.
W poniedziałek, 3 marca, inspektorzy spotkali się w Warszawie z głównym lekarzem weterynarii, z lekarzami wojewódzkimi oraz z głównym inspektorem sanitarnym.
Inspektorzy chcą się zapoznać ze stopniem realizacji prac nad dostosowaniem do wymogów Unii Europejskiej w poszczególnych zakładach – wyjaśnia Bogumiła Mikołajczak, kujawsko-pomorski wojewódzki lekarz weterynarii. W kręgu zainteresowania inspektorów znajdą się też polskie służby weterynaryjne.
Inspektorzy nie zdradzili ani terminów kontroli ani listy zakładów, które wytypowali. Nie wiadomo nawet, jaki procent firm zostanie objętych lustracją. Wyniki inspekcji znane będą w ciągu dwóch tygodni od jej zakończenia.