Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Unia skontroluje polskie zakłady mięsne

5 marca 2003

W całym kraju w okresie od 3 do 14 marca inspektorzy z Unii Europejskiej przeprowadzą kontrole zakładów mięsnych w całym kraju, by stwierdzić w jakim stopniu zaawansowania są obecnie prace nad dostosowaniem się do unijnych wymogów.

W poniedziałek, 3 marca, inspektorzy spotkali się w Warszawie z głównym lekarzem weterynarii, z lekarzami wojewódzkimi oraz z głównym inspektorem sanitarnym.

Inspektorzy chcą się zapoznać ze stopniem realizacji prac nad dostosowaniem do wymogów Unii Europejskiej w poszczególnych zakładach – wyjaśnia Bogumiła Mikołajczak, kujawsko-pomorski wojewódzki lekarz weterynarii. W kręgu zainteresowania inspektorów znajdą się też polskie służby weterynaryjne.

Inspektorzy nie zdradzili ani terminów kontroli ani listy zakładów, które wytypowali. Nie wiadomo nawet, jaki procent firm zostanie objętych lustracją. Wyniki inspekcji znane będą w ciągu dwóch tygodni od jej zakończenia.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę