Unia Europejska powinna ujednolicić przepisy dotyczące dodawanie do żywności witamin, soli mineralnych i ekstraktów ziołowych - uznała w poniedziałek Komisja Europejska.
Organ wykonawczy zaproponował wydanie unijnego rozporządzania w tej sprawie.
Aby projekt Komisji wszedł w życie, muszą go zatwierdzić Rada (ministrów) UE i
Parlament Europejski. Proponowane rozporządzenie ujednoliciłoby różne przepisy
obowiązujące w poszczególnych państwach członkowskich. Komisja zaproponowała
ustanowienie wspólnej listy witamin, minerałów i wyciągów z ziół, a także
protein, aminokwasów i innych tego typu substancji, które dopuszczono by w całej
Unii jako dodatki "wzmacniające" rozmaite produkty żywnościowe. Listę wraz z
minimalną i maksymalną dopuszczalną zawartością takich substancji sporządziłaby
Komisja Europejska i eksperci państw członkowskich na podstawie zaleceń
Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności (ang. EFSA). Pracujący dla urzędu
niezależni eksperci zbadaliby najpierw wpływ tych substancji na zdrowie ludzkie
i ewentualne ryzyko związane z ich nadmiernym spożyciem.
Komisja
podkreśla, że ujednolicenie przepisów w tej dziedzinie pozwoli na swobodniejszy
przepływ na jednolitym rynku unijnym żywności zawierającej takie "wzmacniające"
dodatki. Eurokraci uważają, że należy zabronić ich dodawania do świeżych
produktów, jak również do alkoholi (gdyż kłóciłoby się to z zaleceniami
dotyczącymi walki z alkoholizmem).